Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

"Entenc que vullguen rescatar cadàvers, però ja estan morts. Hi ha molta gent atrapada amb problemes de salut"

La desesperació s'apodera de les zones més aïllades per la riuada, on després de quatre dies encara no han accedit els serveis d'emergència i la població està autogestionant l'ajuda i la lluita contra el pillatge

Testimonis de desesperació a les zones afectades per la riuada on encara no ha arribat l'ajuda / À Punt NTC

Quatre dies després de la riuada, encara hi ha poblacions aïllades on no han accedit els serveis d'emergència. A l'alcalde d'Alfafar (Horta Sud), Juan Ramon Adsuara, l'escoltàvem dijous denunciant la situació d'abandonament en què es trobava la població, on assegurava que no havien arribat efectius de bombers ni militars. L'alerta continua, este divendres en algunes zones de l'Horta Sud pròximes al barranc del Poio. El veïnat s'organitza. Comparteix el poc que té i ha organitzat patrulles nocturnes per a protegir-se del pillatge.

Paula ha creuat des de la veïna Benetússer (Horta Sud) per a compartir els pocs aliments que tenen amb uns amics d'Alfafar. Ella tampoc té aigua potable ni llum, però almenys han pogut acostar-se a peu a València. Després de dos hores caminant, ha trobat prestatgeries arrasades als supermercats. Ha carregat el que han pogut i ha tornat a repartir aliments a la família i als veïns. "Al meu edifici hi ha morts al soterrani", ha advertit a À Punt NTC. No pot contindre les llàgrimes quan recorda la nit de dimarts. "Se sentien crits de la gent. Hi havia una dona amb el bebé, però va pujar l'aigua i no sé què va passar".

Al meu edifici hi ha morts al soterrani

"Entenc que vullguen rescatar cadàvers, però els morts ja estan morts", raona Antonio, del barri de l'Orba d'Alfafar, que recorda que al veïnat hi ha molts ciutadans amb problemes de salut atrapats a les cases, sense assistència, que "a saber com estaran". "Els pares passaren la nit sobre un matalaf banyat. Ella amb Alzheimer i diabetis, que porta tres dies sense insulina i ell amb demència senil. Han acabat pixant a terra, perquè té igual", ha explicat als micròfons d'À Punt. Denuncia que a diferència de municipis veïns, com Massanassa (Horta Sud), continuen incomunicats —la cobertura mòbil ha caigut en molts punts— i no els ha arribat cap ajuda oficial. "Em salten les llàgrimes quan veig que ha de vindre gent de Picassent amb aigua i llet i que no s'haja organitzat res per a abastir la població en esta situació apocalíptica".

Els pares han passat la nit sobre un matalaf banyat i pixant a terra

"Els veïns fem de patrullers, perquè hi ha pillatge. Els mateixos que han arrasat el Consum estan ja assaltant cases", adverteix Antonio. A Paiporta, zona zero de la catàstrofe, que plora més de seixanta morts, un altre veí demana "aplicar el toc de queda i que els militars posen orde". "Esta situació trau el pitjor i el millor de cada persona. Estan sacsant-ho tot. No és cosa que vinguen 500 militars, s'ha d'enviar mig exèrcit. Als que han vingut, estem demanant-los coses i molestant-los".

Estan sacsant-ho tot. No és cosa que vinguen 500 militars, s'ha d'enviar mig exèrcit

Al municipi, l'ajuntament ha organitzat l'ajuda humanitària, facilitada per la solidaritat veïnal i de les ONG, en dos punts i espera activar-ne un tercer per a evitar la massificació. A la cua s'han acostat amb les primeres llums del dia Rebeca i Miguel, que busquen aigua per a beure i per a endreçar-se. Hi ha vehicles taponant els accessos al barri i les portes d'algunes finques. "Hi ha gent que encara no ha pogut eixir de casa, només veu el carrer i està desesperada", explica Rebeca, que conta que al seu barri el fang els arriba al genoll i els mateixos veïns van per la vorera per a poder desplaçar-se a peu. "Si no ens poden assistir, que ens donen materials per a fer-ho nosaltres", diu Miguel.

Si no ens poden assistir, que ens donen materials per a fer-ho nosaltres

Des de l'endemà de la tragèdia hi ha crides a la ciutadania des dels ajuntaments per a organitzar tasques de neteja i desbloquejar els accessos. A Xiva (Foia de Bunyol), una de les localitats més castigades, han obert els accessos apartant la ferralla i els cotxes bolcats amb tractors i mules mecàniques. Una onada de solidaritat ha omplit el nucli antic del poble de veïns amb pales, per a retirar el fang. Dijous a la vesprada alguns han pogut contactar per primera vegada amb les famílies, després de dies sense connexió telefònica. Fins a eixe moment, el boca a boca, de la part de dalt a la baixa del poble, ha sigut la via principal de comunicació.

"Que vinga l'exèrcit o qui faça falta" —reclama Carlos des de Catarroja— "és desesperant no tenim aigua ni recursos, ens ajudem com podem. Necessitem ajuda desesperadament". La ciutadania s'han llançat al carrer amb pales, maquinària agrícola i motors per a llevar el fang, amb ajuda de veïns dels pobles del costat, com Picassent. La gent busca a la desesperada una claveguera que trague. I ell, que va rescatar deu persones amb un arnés que hi havia atrapades a un Consum per la crescuda de l'aigua (que va arribar als quatre metres), està filtrant eixa mateixa aigua amb un motor per a poder beure. La cua d'aigua potable que reparteix l'ajuntament arribava dijous fins a la veïna Massanassa. Allí s'han repartit aliments, però divendres, a les onze del matí, segons diu encara no s'ha distribuït menjar a Catarroja.

l’Horta DANA 2024

També et pot interessar