Directes
Ara en la televisió
ZOOM

Entitats ambientals denuncien “opacitat i descoordinació de les administracions” en la gestió de la DANA

Lamenten que no es tinguen en compte espais naturals protegits com l'Albufera i reclamen reunions d’urgència per a valorar les destrosses ambientals

Vista aèria de l'Albufera de València després de la DANA / Nacho Doce / Reuters

Diverses entitats ambientals majoritàries de València han llançat este dilluns una “alarma ambiental per les conseqüències actuals de la DANA " i per les que vindran en cadena arran del que consideren una “greu descoordinació de les administracions públiques” i una manca de confiança a l'hora de gestionar i prendre decisions. Així ho han indicat en un escrit al qual s’han adherit Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, Per l'Horta, SEO/BirdLife i Xúquer Viu.

Una de les denúncies principals és la falta de comunicació. “Hi ha una manca d'informació total, l’opacitat és absoluta”, han assegurat. Segons expliquen, “no s'informa què ni qui està actuant, on o com es prenen les decisions o segons quina informació, inclús en qüestions tan importants com l'aigua potable o els residus perillosos”. Sobretot, han lamentat que no es tinguen en compte espais naturals protegits de gran valor, com l'Albufera de València i la seua part marina protegida, el parc natural del Túria i l'Horta.

Per este motiu, han desenvolupat una sèrie d’exigències que han adreçat a les direccions generals de diverses administracions —Medi Natural, Qualitat Ambiental, Agricultura i Costes—, però també al Consell Agrari, a les juntes rectores dels parcs naturals i al Consell de l’Horta, a l’Ajuntament de València, a l’Emtre i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. 

Reunions d’urgència per a rebre informació d’afeccions ambientals de la DANA

Entre altres, demanen que es convoquen reunions d’urgència per a informar i valorar les afeccions ambientals de la DANA, incloent-hi espais naturals i residus. També reclamen rebre informació de les actuacions que es duen a terme i les planificacions.

Reactivar els ens de participació ciutadana

Així mateix, volen que es tornen a activar els ens de participació i informació ciutadana com el Campa, la Comissió de Participació del Consell de l’Horta o el Consell Municipal de Medi Ambient de València, “inactius o merament simbòlics des del canvi de govern”.

Crear una comissió entre ministeris, Generalitat i ajuntaments

Les entitats volen que es cree una comissió informativa regular i que la formen les tres administracions més implicades —ministeris, Generalitat i ajuntaments— per a explicar les mesures que es prendran per a pal·liar els impactes de la DANA a curt, mitjà i llarg termini.

Així mateix, les entitats han traslladat el seu “condol i suport” als damnificats per la DANA i han assegurat que, tot i la magnitud de la situació, “hi ha moltes persones donant el millor d’elles mateixes” per tal de millorar-la. 

En este sentit, les entitats ambientals han recordat que “la societat civil té moltes coses a aportar” per a col·laborar en la millora de l’entorn natural. Per este motiu, han demanat deixar arrere “els vells mecanismes de funcionament” i que les administracions deixen de desconfiar les unes en les altres. “Tenim ganes de participar i creiem que l’acció ha de ser coordinada i conjunta. La situació ho exigeix. Com a societat, hem d'estar a l’altura”, han conclòs.

València DANA 2024

També et pot interessar