Les entitats socials alerten de l’increment de la pobresa a la Comunitat Valenciana, que afecta al 25% de la població

Pobresa Zero denuncia que el nivell de vulnerabilitat de les famílies del nostre territori està més de tres punts per damunt de la mitjana estatal

Cua a un banc d'aliments
Cua a les portes d'un banc d'aliments, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La pobresa ha augmentat en la Comunitat Valenciana, fins al punt que la quarta part de la població, o el que és el mateix, el 25% de la ciutadania, viu aquesta situació. És la realitat, moltes vegades invisible, que vol denunciar la plataforma Pobresa Zero coincidint, aquest dimarts, amb el Dia Internacional de l’Erradicació de la Pobresa.

Des d’aquesta plataforma, que aglutina vora 200 persones i entitats valencianes que treballen per a conscienciar i eliminar les desigualtats, alerten que la pobresa també està a casa nostra. Més enllà dels 700 milions de persones sumides en la pobresa extrema al món, la vulnerabilitat es manifesta també en famílies valencianes que “no tenen prou diners per a fer una alimentació adequada o destinen més de la meitat del que guanyen a pagar la vivenda, això quan poden afrontar el pagament”, com expressava en Les notícies del matí Maite Puertes, portaveu d’aquesta plataforma.

En aquest sentit, assenyalava que la pobresa afecta fins i tot famílies que tenen un sou a la fi del mes, “perquè, en molts casos, els salaris no acompanyen als preus reals del mercat i la gent que treballa no té prou recursos per a arribar a la fi del mes”.

En la seua intervenció en Les notícies del matí, Puertes ha denunciat, poc abans de presentar-se la campanya d'enguany, que el nivell de pobresa que registra la Comunitat Valenciana està 3,4 punts per damunt de la mitjana nacional.

“Són xifres preocupants, que ens fan reclamar als governs, també al nostre autonòmic, la fi a aquesta situació i demanar-los que apliquen polítiques socials i ambientals reals per a posar fi a les desigualtats”, reivindicava Puertes. “Si s’avança en aquestes situacions, serà molt difícil recuperar-se”, alertava la portaveu de Pobresa Zero.

Compliment del 0,7%

“Cal que els governs implanten mesures concretes, perquè ningú no es quede enrere. Volem que posen fi als amagatalls fiscals, perquè amb mesures així es podrien fer polítiques per a revertir la situació o posar fi a l’emergència climàtica”, reclamava la portaveu de Pobresa Zero. A més, Maite Puertes reclamava a la Generalitat que incremente el pressupost destinat a cooperació internacional i que aquest siga del 0,7% dels pressupostos, com reclamen les entitats socials des de fa anys. 

L'entitat que aglutina les ONG i associacions implicades en la lluita contra les desigualtats socials, coincidint amb els dies en què el Consell està elaborant el pressupost de l'any que ve, ha demanat que els comptes públics siguen "inclusius" i "no deixen enrere ningú", en referència a les famílies en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, Pobresa Zero aposta per una política impositiva en què "els que més tenen, més paguen, perquè això permetria alleujar les rendes baixes i les persones sense recursos".

Entrevista completa en Les notícies del matí a Maite Puertes, portaveu de plataforma Pobresa Zero.

També et pot interessar

stats