Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA
Ara en la ràdio
AÇÒ NO HO SABIES (reemissió)

Més de 1.000 persones evacuades per l'erupció volcànica a La Palma

La llengua de lava ha afectat també algunes cases de la zona

Així ha sigut l'erupció volcànica a La Palma / À Punt NTC

El volcà Cumbre Vieja de La Palma ha entrat en erupció aquest diumenge al voltant de les 16:15 hores després de més d'una setmana en la qual s'han registrat milers de sismes a la zona. Segons l'Institut Vulcanològic de les Canàries, ja hi ha set fissures que expulsen material volcànic, i això fa que la lava avance més lentament, a 700 metres per hora, i una temperatura de 1.075 ºC.

Al llarg de la vesprada de diumenge, les autoritats han evacuat més de 700 persones en la costa de Los Llanos de Aridane, segons ha confirmat la regidora de Seguretat Ciutadana, Lorena Hernández. Entre els evacuats hi ha 500 turistes que es trobaven allotjats a l'hotel Puerto Naos i han sigut traslladats al Fuerte de Santa Cruz de La Palma. Així mateix, 200 persones més residents a El Remo, Puerto Naos i La Bombilla han abandonat les cases i 350 veïns i veïnes de Paraíso, en El Paso, també han hagut de ser traslladats.

A les 19:30 hores, la Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de les Canàries ha activat la situació d'emergència nivell 2 (semàfor roig) en els municipis de Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Villa de Mazo i Los Llanos de Aridane, al quals s'estan dirigint les llengües de magma. Entre les recomanacions, s'estableix tancar portes i finestres i preparar-se per a una evacuació obligatòria.

Poc després de les 20:00 hores, la Delegació del Govern a les illes ha sol·licitat la mobilització de la Unitat Militar d'Emergències perquè participe en els treballs. Es preveu que els efectius arriben a mitjanit, juntament amb 120 membres de seguretat ciutadana, els serveis de Medi Ambient de Tenerife i Gran Canària, bombers de Gran Canària i la Policia Canària.

El coordinador científic de l'Institut Vulcanològic de les Canàries, Nemesio Pérez, ha reconegut que l'erupció que s'ha produït aquesta vesprada a l'illa de la Palma els ha agafat "de sorpresa" perquè s'ha produït "més ràpid" del que esperaven, i ha indicat que es podrà donar per finalitzada quan passen diversos dies sense emissions de diòxid de sofre (SO2).

Després de dos potents tremolors, la primera columna de cendra s’ha alçat sobre la zona de Las Manchas. Hores abans, la Xarxa Sísmica Canària ha detectat un terratrémol de magnitud 4,2 en l’escala de Richter, la màxima observada fins ara. 

El Cabildo (Consell Insular) de La Palma ha informat del tancament de senders i pistes forestals als municipis afectats i s’ha decidit evacuar de manera preventiva la població en major risc, és a dir, les persones amb mobilitat reduïda a Las Manchas. Així i tot, el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha assegurat que el punt concret on ha esclatat el volcà no està poblat i "no cal lamentar danys personals". Torres, que ha assistit a la reunió de coordinació sobre els plans d'evacuació, ha reconegut que l'erupció de La Palma és històrica, però ha dirigit un missatge de "calma i precaució" a la població. A les 21:00 hores s'ha confirmat la suspensió de les classes escolars a les àrees afectades.

El gestor de la navegació aèria a Espanya, Enaire, ha recomanat de forma preventiva cancel·lar els vols amb destinació a l'illa de La Palma, on el fum pot afectar la visibilitat, i ha activat el protocol d'actuació per a cendres volcàniques en coordinació amb Eurocontrol. Aena, però, ha informat que l'aeroport de La Palma "està plenament operatiu per a l'entrada i eixida de vols".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat fins a la zona afectada per a conéixer de primera mà la situació i ha participat en una comissió de seguiment de l'evolució de l'erupció.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, saluda el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i el president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata / La Moncloa
Pedro Sánchez, durant la comissió de seguiment i avaluació de l'erupció del volcà Cumbre Vieja / La Moncloa

En valoracions a la premsa, Pedro Sánchez ha assegurat que s'han fet treballs de prevenció i tot s'està desenvolupant segons les previsions. També ha volgut fer una menció especial al sector científic i les seues aportacions, que "permeten preveure aquests esdeveniments de la natura, tan impressionants com impredictibles". Finalment, ha trasmés un missatge de tranquil·litat a la població de La Palma, ja que el govern té "tots els instruments i tots els efectius. La ciutadania de La Palma pot estar tranquil·la perquè hi ha seguretat", ha conclòs.

En aquesta línia, el president de la Generalitat, Ximo Puig ha transmés "solidaritat i estima" al poble canari i en especial als equips d'emergència.

Fa una setmana l’illa va començar a patir un eixam sísmic situat a l'entorn de Cumbre Vieja, que és d'origen magmàtic, un procés que s’ha accelerat els últims dies, raó per la qual es trobava en semàfor groc per risc volcànic en aquesta zona (nivell 2 de 4).

Què està passant a La Palma?

José Delgado, responsable de la xarxa sísmica de la Universitat d’Alacant, ha parlat amb À Punt per explicar com la successió de terratrémols de baixa intensitat, més de 25.000 en els últims nou dies, ha sigut l'antesala d'aquesta erupció.

Un volcà del tipus estratovolcà

La Cumbre Vieja de la Palma és un dels complexos volcànics més actius de les illes Canàries. Aquesta erupció es produeix 50 anys després de l'última, que va tindre lloc del 26 d'octubre al 18 de novembre de 1971 i va provocar una víctima per inhalació de gasos. Des que hi ha registres històrics, La Palma ha sigut escenari de set de les setze erupcions volcàniques que han viscut les illes.

Aquest tipus de volcà es troba dins dels estratovolcans. Les seues darreres erupcions han sigut del tipus estrombolià, amb una columna central de fum, amb llançament de pedra i roca a llarga distància, així com llengües de lava que cauen per les parets laterals, que multipliquen els efectes sobre l'espai limítrof.

Volcà de La Palma

També et pot interessar