Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Envasos fets amb pinyols d’oliva i corfes d'ametla: un projecte de la Universitat d'Alacant

L'equip pretén allargar la vida dels aliments utilitzant carbó activat preparat de residus biomàssics

Una científica observa una mostra del nou material / Universitat d'Alacant

Un grup d'investigadors de la Universitat d’Alacant treballa en el desenvolupament d’Encarbio, un nou tipus d'envàs fet amb material biodegradable procedent de corfes d’ametla i pinyols d’oliva i capaç d’absorbir substàncies perjudicials per a prolongar la vida útil dels aliments. 

Segons els seus creadors, el nou envàs conservarà millor les fruites i les verdures. "Encarbio tindrà una capacitat excel·lent d’adsorció d’etilé, que és el gas que emeten les fruites i les verdures durant el seu procés de maduració. Per aquesta raó, l’objectiu de l’envàs és retardar-ne la maduració, contribuir a reduir el desaprofitament d’aliments i, a més, aprofitar residus d’unes altres empreses, donar-los vida útil i crear envasos biodegradables", com explica Diego Cazorla, un dels membres de l'equip.

Segons la Comissió Europea i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, un terç dels aliments per a consum humà a escala mundial es malbaraten. A Espanya, la fruita és l’aliment que més es malgasta, juntament amb les verdures, les hortalisses, els lactis, les begudes, el pa i els productes carnis frescos. Cazorla ha indicat que, amb aquestes dades, "el desenvolupament de tecnologies de conservació és fonamental per a reduir aquesta tendència".

A més de Cazorla, en el projecte treballen els investigadors Emília Morallón, Ángel Berenguer i Jessica Chaparro. Han rebut una ajuda de vora 190.000 euros de la Generalitat i compten amb la col·laboració del centre tecnològic especialista en R+D+I d'envasos i embalatge. El seu treball "utilitza un mètode més eficient, ja que el contingut d’humitat de la matèria primera no és un problema i d'aquesta forma quasi el 40% de pes del residu es pot transformar en un nou recurs", segons han indicat.

En aquests moments, Encarbio es troba en fase de validació, on s'avalua el color, l’olor i la textura, l’impacte en la vida útil dels productes envasats i la pèrdua de pes i grandària. Els resultats podran conéixer-se el mes de juny. De moment, moltes empreses del sector hortofructícola han mostrat l’interés en les possibilitats d’aquest material.

l’Alacantí Ciència Medi ambient Tecnologia