L’epidemiòleg José Tuells: “La vacuna d’AstraZeneca no és una mala vacuna, té mala reputació”

El professor de la Universitat d’Alacant atribueix a una estratègia geopolítica les informacions desfavorables cap a la vacuna d'Oxford.

L'expert en Epidemiologia, José Tuells, durant la seua intervenció en 'Les Notícies del matí'
L'expert en epidemiologia, José Tuells, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí'
23 de març 2021 - 11:28

“La vacuna d’AstraZeneca no és una mala vacuna, és una vacuna amb mala reputació”, així de contundent es mostrava l’epidemiòleg José Tuells en una entrevista en Les notícies del matí, on s’ha pronunciat sobre l’eficàcia de la vacuna d’Oxford. El també professor de la Universitat d’Alacant considera que els últims dies s’ha qüestionat l’eficàcia d’aquesta vacuna per raons “geopolítiques”. 

“AstraZeneca s’ha guanyat a pols la mala reputació. Ha enganyat la Unió Europea en no subministrar-li les dosis que havia promés, per això alguns països s’han enfadat i han qüestionat la vacuna”, argumentava Tuells. L’epidemiòleg afegia que altres vacunes, com la de Pfizer o Moderna, també han presentat efectes adversos, però com que “no estan sotmeses a tanta pressió” i “no estan en guerres comercials”, no han despertat tant de rebuig institucional. 

En aquest sentit, José Tuells afirmava que persones que han rebut “unes altres vacunes” –que no ha concretat– també han patit trombosis posteriorment, així com els pacients que prenen determinats medicaments, com els anticonceptius orals, són més proclius a patir problemes sanguinis i, en canvi, l’opinió pública no s’espanta. 

Ha sigut un error detindre la vacunació amb AstraZeneca

Segons aquest professor de la Universitat d’Alacant, ha sigut “un error” detindre la vacunació amb AstraZeneca als països europeus, “perquè cada dia que passem sense vacuna, és un dia més en risc”. 

De fet, aquest expert creu que en els pròxims dies, no sols es reprendrà la vacunació amb AstraZeneca als països europeus, sinó que s’ampliarà la franja d’edat a la qual s’administra. Estima que les dosis d’Oxford s’injectaran també a persones majors de 65 anys, col·lectiu en el qual els assajos demostren una eficàcia superior al 80%, com ha destacat l’epidemiòleg en Les notícies del matí

José Tuells ha apuntat que recentment s’ha publicat un estudi als Estats Units que constata que aquesta vacuna “redueix espectacularment els casos greus i els ingressos en les UCI”. 

Respecte a la vacuna espanyola, que estarà disponible l’any que ve i que s’administrarà per via intranasal, Tuells considera que pot convertir-se “en la millor vacuna contra el coronavirus”, a pesar de les “poquíssimes ajudes” amb què ha comptat.

Tot i la paralització de la vacunació amb les dosis d’AstraZeneca, i de la retallada en l’enviament de dosis d’alguns laboratoris, l’epidemiòleg s’ha mostrat optimista amb el pla de vacunació. “Podríem tindre un estiu tranquil”, ha indicat en recordar que a partir d’abril arribaran més dosis de diversos laboratoris. 

També et pot interessar

stats