Equitat, l’assignatura pendent de les universitats

Més de la meitat de l'alumnat de les universitats prové de classes altes.

VÍDEO | Equitat, l’assignatura pendent de les universitats

Un informe de la Xarxa Vives d’Universitats, en què han participat més de 40.000 estudiants de 20 universitats de Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Andorra, demostra que estudiar una carrera universitària continua sense estar a l'abast de tothom.

L’informe Via Universitària: Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris (2017-2019) conclou que més de la meitat dels alumnes provenen de classes altes. Per contra, la classe social baixa és la menys representada i suposa només l’11% de l’estudiantat.

El suport familiar, essencial

L’estudi també constata que els progenitors són els principals finançadors dels estudis, tant en els graus (58%) com en els màsters (43%). De fet, per al 25% de l’estudiantat de grau, els ingressos familiars són l’única font de finançament amb què afronten les despeses derivades dels estudis universitaris.

Les beques són la segona font d’ingressos en importància, però 6 de cada 10 estudiants declara no rebre’n cap. Per això, el canvi en el sistema de beques és una de les grans reivindicacions entre l’alumnat.

6 de cada 10 estudiants de grau viuen amb els pares

D’altra banda, el 63% dels estudiants universitaris de grau viuen a la llar familiar, una situació contrària a la de la majoria de països europeus, on viuen majoritàriament fora de casa dels progenitors. De fet, només el 36% de l’estudiantat europeu viu a casa del pares.

Majoria de dones

Les dones són majoria a la universitat (62%), però la seua presència és encara minoritària en les enginyeries (32%) i titulacions mixtes (44,6%). De fet, elles s’orienten cap a les àrees de salut, mentre que els homes ho fan cap a l’espai exterior de poder i de presa de decisions.

També et pot interessar

stats