Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Què és Es-Alert, el sistema de Protecció Civil operatiu almenys des del 2023

Una circular del 2024 que la Generalitat va fer arribar als ajuntaments per a previndre inundacions ja contempla esta ferramenta per a enviar missatges massius d’alerta als telèfons mòbils

Nova alerta de Protecció Civil a la província de València / À Punt NTC

Les últimes hores de la polèmica oberta sobre la gestió de la Generalitat en els moments previs a les riuades de la DANA han posat tots els ulls en el sistema de protecció civil Es-Alert, una ferramenta d'enviament massiu d'avisos que ja usen les administracions a Espanya per a alertar la població en cas de risc extrem per a la vida. El quid de la qüestió, que ha embolicat encara més el debat, és si Salomé Pradas, consellera de Justícia i Interior —i, per tant, màxima responsable d'Emergències—, coneixia o no esta notificació. El sistema està operatiu, almenys des del 2023, segons comunicats de la Generalitat.

En l'entrevista este dijous a À Punt, la primera que feia des que l'inici de la tragèdia, Pradas, va explicar textualment que durant la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) "un tècnic" els va informar que hi havia "un mecanisme anomenat Es-Alert" que, segons ella, "no està reglat en els plans autonòmics" de la Comunitat Valenciana. Estes afirmacions, referides al moment abans que el Cecopi decidira enviar el missatge a tota la província de València aquell 29 d'octubre a les 20:11 hores, en què demanava evitar qualsevol classe de desplaçament, han alçat gran polseguera en les últimes hores. La polèmica de si l'equip de Pradas coneixia o no la ferramenta ha trobat un fort ressò des d'ahir en les xarxes i els mitjans de comunicació.

Es dona la circumstància que l'actual consellera de l'Interior va arribar al càrrec al juliol, després que el líder nacional de Vox, Santiago Abascal, ordenara trencar tots els pactes de govern amb les autonomies, decisió que va afectar la Comunitat Valenciana. L'eixida de la consellera de Vox Elisa Núñez del gabinet va propiciar una reordenació de les competències, amb Pradas passant d'Infraestructures i Medi Ambient a Justícia i Interior.

Al marge de la polèmica, cal recordar que el sistema Es-Alert és un mecanisme arreplegat en la directiva 2018/1972, del Parlament Europeu i del Consell, que des del 21 de juny de 2022 obliga tots els països membres a disposar de sistemes d'alerta basats en telefonia mòbil. El sistema funciona amb una tecnologia basada en l'enviament de missatges per senyal de ràdio, que arriben a tots els mòbils que estan dins de l'abast de les antenes telefòniques que els emeten. El govern espanyol ja ha posat en marxa esta ferramenta, finançada amb fons del pla de recuperació Next Generation, que s'implanta de manera progressiva per tot el país i ja s'ha usat en comunitats autònomes com ara Madrid (el 3 de setembre de 2023) per a advertir del risc d'una DANA.

En proves des del 2022

A la Comunitat Valenciana, el 29 d'octubre va ser la primera vegada que es va emprar davant d'una emergència real, però no és una eina desconeguda. De fet, la Generalitat ja treballava en la creació d'este sistema d'alertes des d'agost del 2021. I es va presentar per primera vegada al final del 2022, quan encara governava l'anterior Botànic i la consellera de Justícia era Gabriela Bravo. Aquell dia, 27 d'octubre, es va executar un simulacre tècnic des del Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana. Eren exactament les 12:57 quan a alguns valencians, els que estaven geolocalitzats a la zona, els va sonar el mòbil amb un xiulit molt intens quan reberen l'aleshores missatge inèdit. À Punt, que va fer-se ressò d'esta prova en el portal de notícies, explicava que "el fort so responia a una de les primeres proves del nou sistema d’alerta a la població que s'està implantant progressivament a Espanya per a advertir la ciutadania de situacions que poden suposar riscos, com per exemple, els incendis o les inundacions".

I la, en eixe moment, consellera de Justícia i Interior Elisa Núñez assenyalava en una nota de premsa enviada el setembre del 2023 en què informava sobre el dispositiu preparat davant d'una DANA, que este sistema "ja operatiu a la Comunitat Valenciana" permetia "enviar alertes a la població que estiga en una zona afectada per emergències o catàstrofes, i en el qual ha col·laborat estretament per al seu desenvolupament la Plataforma Tecnològica de l'112 Comunitat Valenciana al costat de personal tècnic del Ministeri de l'Interior".

Document
Circular difosa als ajuntaments en 2024 per a previndre les inundacions
Consulta'l

Actiu ja enguany

Davant de la polèmica creada, Pradas va voler matisar les declaracions inicials oferides a À Punt per X. Va reiterar que sí que coneixia Es-Alert, però que la ferramenta no està aprovada i que no figura en els protocols d'Emergències perquè és encara "un esborrany pendent d'aprovar-se en la Comissió Nacional de Protecció Civil". A pesar d'estes explicacions, resulta que el sistema sí que està inclòs en una circular elaborada per Emergències de la Generalitat en este 2024 per a la prevenció i gestió de les inundacions. En concret, en la pàgina número quatre s'exposa el següent: "Des d'enguany està actiu el sistema d'alerta a la població (Es-Alert) mitjançant la Xarxa d'Alerta Nacional, que permet l'enviament de missatges als telèfons mòbils d'aquelles situacions d'especial gravetat i que impliquen actuacions per part de les persones receptores. És un sistema d'ampli abast i que es completa amb l'aplicació Avisos 112 CV que informa de les preemergències i emergències vigents i de l'evolució. Es recomana la descàrrega en el telèfon mòbil d'esta última".

DANA 2024

També et pot interessar