Escola de Ciutadania, un projecte perquè les persones migrants participen activament en la política
Actualment el col·lectiu migrant representa vora un 15% de la població valenciana i reclama "llistes cremallera" com s'han aplicat al de les dones
Les persones migrants tenen escassa representació en la política, tant en l'àmbit estatal com en l'autonòmic. Perquè això canvie, el projecte Escola de Ciutadania ha reunit a València grups de treball que tracten de fomentar la participació activa d'aquestes persones.
Si bé les persones migrants representen vora un 15% de la població valenciana, a les Corts només hi ha comptades excepcions de diputades d'origen estranger, com és el cas d'Irene Gómez, d'Unides Podem.
Les persones migrants estan infrarepresentades
Boutaina El Hadri, gerenta de Joves Sòlides ha explicat a À Punt que "hi ha una infrarepresentació de les persones migrants en la política i això és una anomalia total". Ara treballen per a convidar als partits polítics a prendre consciència al voltant d'aquest tema, "tal com es va fer amb altres col·lectius com el de la dona, amb llistes cremallera", ha dit El Hadri.
Tenen previst presentar als partits polítics una desena de les propostes que isquen d'aquestes taules el pròxim 26 de novembre.
Taules per a fomentar que se'ls òbriguen les portes de la política
Precisament per a fomentar que se'ls òbriguen les portes de la política, s'han organitzat aquestes taules, on participen migrants com Maria Fernanda, de Colòmbia, o Siddique, originària de Burkina Faso. Siddique Abdullah Conate, alumne de l'Escola de Ciutadania, ha explicat que, pel fet de poder participar en aquestes taules, es poden canviar les coses, mentre que, sense ells, sempre seran subjectes passius que rebran les lleis sense poder fer res.
Maria Fernanda Medina, alumna de l'Escola de Ciutadania, ha ressaltat la importància d'aquestes iniciatives perquè la mateixa població migrant aconseguisca autoestima, "independentment d'on van nàixer".
Aquests grups de treball elaboren propostes conjuntament amb representants polítics en actiu. Mariaje Pérez Galán, directora general de Participació Ciutadana, ha explicat que "són persones de ple dret social i polític. La política necessita aquesta diversitat, d'aquestes mirades diverses".