Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
ALLÀ ON NAIXEN LES CANÇONS (reemissió)

Les esculleres, una de les grans esperances per a frenar l’erosió de les platges valencianes

Aquests espigons amagats sota l'aigua fan que les ones trenquen amb força més lluny de la costa i, per tant, s'evita que arrosseguen l'arena

A Tavernes de la Valldigna caldria col·locar l'escullera enfront de la platja de la Goleta / À Punt NTC

Les esculleres són, per a l'enginyeria, la gran esperança de les platges de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una construcció submarina que protegeix la costa de l'erosió. Per exemple, a Tavernes de la Valldigna (Safor) caldria col·locar-la enfront de la platja de la Goleta, la més afectada. 

L'escullera es construeix a distància de la platja, a poca profunditat, però sense arribar a eixir de l'aigua. Tal com explica el catedràtic en Enginyeria Marina de la Universitat Politècnica de València, José Cristóbal Serra, haurien d’estar fetes de formigó o altres materials innocus que no afecten el medi ambient, i s’haurien de posar a uns 200 metres de la línia de costa.  

Aquests elements són com un espigó amagat sota l'aigua, paral·lel a la costa o amb forma d'illa, i la seua col·locació i forma són clau. La primera funció de l'escullera és parar o retindre els corrents marins, que ara destrossen la costa; i la segona, rebaixar l'energia del moviment de superfície, ja que fa que les ones trenquen amb força més lluny de la costa. D’aquesta manera, arriben a la vora de la mar més dèbils, i així s'evita que arrosseguen l'arena, que ara s'ha d'aportar de continu.

Hi ha esculleres semblants arreu del món. Els valencians ja s'estan provant en models de laboratori, com un de la Universitat Politècnica de València, a l'espera que prompte arriben a les costes.

la Safor

També et pot interessar