Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Espanya, França, Itàlia i Alemanya reclamen que s'agiliten els fons de recuperació

Els ministres d'Economia s'han unit aquest dimecres per a presentar els seus plans de recuperació i demanar a la resta d'estats i a la Comissió Europea a treballar perquè s'implementen al més prompte possible

Dues banderes de la UE onegen a Brussel·les / Yves Herman (Reuters)

Europa va anunciar enmig de la pandèmia una inversió històrica de 750.000 milions d'euros per a impulsar la recuperació als estats membres. El pla es va aprovar el 21 de juliol del 2020, però encara no està en marxa. Per això, aquest dimecres els ministres d'Economia d'Espanya, França, Itàlia i Alemanya s'han unit per a presentar els seus plans de recuperació i urgir a la resta d'Estats i a la Comissió Europea a treballar perquè s'implementen al més prompte possible.

Aquesta petició s'ha materialitzat en una declaració conjunta telemàtica de la vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño; el vicecanceller alemany i ministre de Finances, Olaf Scholz; el ministre francès d'Economia i Finances, Bruno Le Maire, i el ministre italià d'Economia i Finances, Daniele Franco.

El termini orientatiu per a remetre els plans -en els quals cada país concreta les inversions i reformes que pretén dur a terme amb els fons europeus- acaba el divendres 30 d'abril. A partir d'ací, la Comissió Europea haurà de revisar-los i donar l'aval abans que comencen a arribar els recursos.

Espanya és, després d'Itàlia, el país que més diners rebrà: 140.000 milions d'euros, dels quals 72.700 seran en ajudes directes a fons perdut, sense condicionants. Aquest dimecres la ministra espanyola ha considerat que l'enviament dels plans suposa un moment clau per a avançar cap a la implementació dels fons, que permetran mitigar els efectes de la crisi sanitària i transformar els països per a fer-los més forts. "Som més forts quan estem junts", ha subratllat. Calviño ha destacat especialment el que ella considera ambiciós pla de recuperació espanyol, que permetrà implementar inversions ja des d'enguany i adoptar reformes "per a les generacions futures" amb l'objectiu que Espanya siga "un dels motors de la recuperació" europea.

Aprovats a juliol, com a molt tard

Per la seua banda, el ministre francés de Finances ha remarcat que la presentació conjunta dels respectius plans nacionals de recuperació és el "símbol clar de la solidaritat europea" i ha animat la resta d'estats membres a fer el mateix per a aconseguir que la Comissió Europea els aprove sense demora "perquè es puguen aprovar en el Consell Europeu al juliol com a molt tard".

"Tenim a les nostres mans la possibilitat de millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i la possibilitat de donar forma al segle XXI juntament amb els Estats Units i la Xina", ha afegit Le Maire, que ha subratllat que és "vital" que els fons comencen a arribar als Estats membres amb la finalitat que els plans siguen "una realitat concreta" per als ciutadans al més prompte possible.

Scholz ha remarcat també la importància d'aquest camí conjunt pactat al si d'Europa. "Hem treballat junts, molt dur, per a poder presentar aquests resultats", ha defensat el ministre alemany, per a ratificar a continuació que el 90% dels fons que rebrà el seu país es destinaran a projectes orientats a la protecció mediambiental i a la innovació digital.

Finalment, el responsable italià de Finances ha citat tres objectius del pla de recuperació: "Repararà el mal social i econòmic causat per la pandèmia, construirà una economia tecnològicament més avançada i dinàmica que puga prosperar en un entorn global i al mateix temps garantir la inclusió, i en tercer lloc, llançarà una transició verda substancial i irreversible per a abordar el canvi climàtic". El pla italià, ha detallat Franco, se centrarà en la transició ecològica i digital, alhora que treballarà per a eliminar la desigualtat de gènere, fomentar la inclusió dels joves en el mercat laboral o reduir la bretxa entre el nord i el sud del país.

També et pot interessar