Controlat l'incendi forestal del Saler, que ha cremat catorze hectàrees

Vora una trentena de veïns desallotjats han pogut tornar a casa a partir de les 19:00 hores, mentre els bombers continuen desplegats a la zona

L'incendi forestal del Saler, en imatges / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de febrer 2024 - 08:38 Actualitzat: 13 de febrer 2024 - 21:05

L'incendi forestal declarat a primera hora de la vesprada de dilluns al paratge del Saler, a València, s'ha donat per controlat a les 20:20 hores, després d'haver aconseguit estabilitzar-lo poc abans de les set del matí aquest dimarts, segons han informat l'Ajuntament de la ciutat i el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. Les primeres estimacions del cos municipal de bombers parlen de catorze hectàrees cremades.

El foc, tot i això, manté fora de les cases el veïnat de cinc torres d'apartaments. Són unes 35 persones que foren desallotjades preventivament per la gran fumeguera que es va generar durant la vesprada i que a hores d'ara continuen pendents d'autorització per a poder tornar. De fet, els serveis sanitaris van haver d'atendre tres residents per inhalació de fum, cap d'ells de gravetat.

A les 17:35 h de la vesprada, el Consorci Provincial de Bombers de València demanava al veïnat esperar ja que que, tot i que l'evolució era "favorable", en eixe moment encara no era possible "la volta de les persones desallotjades ahir dels seus habitatges". Finalment, el Centre de Coordinació d'Emergències s'ha confirmat que poden començar a tornar a partir de les 19:00 hores.

Fins a 23 dotacions del cos municipal de bombers, dotats amb deu autobombes, han treballat durant la nit a estall per a combatre les flames. La virulència de l'incendi, d'origen encara desconegut i que es va propagar en diversos focus per la gola del Pujol, va obligar a mobilitzar fins al Saler efectius dels altres parcs de la ciutat perquè hi anaren a reforçar les tasques d'extinció.

Els focus que queden ara són menuts, han explicat fonts dels bombers de València, i hi ha sis dotacions desplegades per a rematar el perímetre del foc. Tot i que no està controlat, evoluciona segons les previsions dins de les tasques d'extinció, que hui són més favorables perquè el vent bufa amb menys força que ahir. Les primeres llums del dia han permés dur a terme una inspecció en el terreny per a avaluar les pròximes mesures, ha indicat l'oficial Ximo Vilches. En aquests moments treballen a la zona efectius dels parcs Oest, Nord i el Saler, així com auxiliars, brigades forestals i un mitjà aeri per a refredar el flanc esquerre. Passades la una del migdia s'ha hagut de mobilitzar un helicòpter per l'aparició de nous focus de difícil accés. La direcció del lloc de comandament avançat ha anunciat que encara tardaran a extingir les flames.

Bombers forestals de la Generalitat desplegats en l'incendi forestal del Saler, aquest dimarts
Bombers forestals de la Generalitat desplegats en l'incendi forestal del Saler, aquest dimarts / À Punt NTC

Com que els habitatges de la zona afectada per les flames són majoritàriament de residència estacional, no tots els nuclis estan poblats ara mateix i sols es va haver d'evacuar totes aquelles persones que es trobaven als apartaments en el moment en què va començar l'incendi. L'orde de reallotjament no es donarà fins que no es confirme que és completament segur tornar-hi. L'Ajuntament ha habilitat un número de telèfon, el 96 208 77 85, perquè el veïnat afectat puga demanar informació.

El fum, d'altra banda, va obligar a tallar durant la vesprada la carretera del Saler, la CV-500, en els dos sentits. La Policia Local de València ha informat a À Punt NTC que es mantenen tancats alguns accessos a les platges per a evitar que els curiosos i ciclistes s'acosten a la zona, perquè encara hi queda alguna flama activa.

El cap de Bombers de València, Enrique Chisbert, demanava aquest dijous cautela i prudència per a determinar les causes del foc. Segons va puntualitzar, el vent era fort en l'àrea i pot ser que alguns focus sorgiren de les espurnes. El regidor de Bombers de l'Ajuntament de València, Juan Carlos Caballero, va assenyalar des del lloc de comandament avançat instal·lat al parc de bombers del Saler que tot apuntava que les ratxes intenses haurien "pogut escampar" les flames en diversos punts, per la qual cosa de moment no es pot parlar d'un foc intencionat. 

Dèsset focs a la zona des d'agost

Aquest incendi és l'últim de dèsset focs que ha patit la zona des de l’agost de l’any passat. Segons ha informat el consistori en un comunicat, la mitjana entre el 2010 i el 2023 era de tres a l’any. Després de declarar-se un incendi en aquest mateix paratge el mes d'octubre, van detindre un home de 59 anys, veí de la zona, com a presumpte autor. Finalment, després de posar-lo en llibertat, el magistrat d'instrucció número 7 de València va decidir prohibir a l'investigat acostar-se o internar-se en la zona boscosa, tant la d'arbratge com la que tinga vegetació baixa, llevat de totes les parts asfaltades, així com la platja i tots els camins habilitats per l'Ajuntament per a senderisme en zones que no siguen de bosc i les enjardinades de les finques on resideix aquest individu.

L'incendi forestal de Sella, controlat

Precisament aquesta vesprada s'ha donat per controlat l'incendi forestal que ahir es va declarar al Racó de Sella (Marina Baixa), que va obligar a desallotjar per precaució una vintena de vivendes al barranc de Tagarina.

També et pot interessar

stats