Estela, víctima de la covid persistent: “M’ha destruït la vida”

Es calcula que a Espanya milió i mig de persones viuen amb les conseqüències de llarga duració de la covid-19

Ana i Estela, les cares de la covid persistent / À Punt NTC

Aquest dissabte es compleixen tres anys des que l'OMS va declarar la covid-19 com a pandèmia mundial i després de quasi catorze milions de persones contagiades, encara n'hi ha que viuen amb les greus seqüeles d'una malaltia que els ha canviat la vida. És la covid persistent i es calcula que a Espanya un milió i mig de persones la pateixen. Ara han llançat una campanya en Change.org perquè es reconeguen els seus drets socials, laborals i sanitaris. Les persones afectades diuen que se senten les grans oblidades de la pandèmia, des d'À Punt NTC hem parlat amb Ana i Estela, dues dones que han relatat com els ha impedit treballar o tindre una vida normal. Estela cada dia es troba amb problemes a les articulacions, dificultats en caminar, pèrdua de la veu amb la fatiga i, fins i tot, pèrdua de visió. Ana es va contagiar el gener de 2021 i conta que “ara mateix el que més l'afecta són els tremolors, en el braç i a les cames”.

Elles donen veu als pacients de l'afecció i denuncien com “no ens entenen, hi ha molta gent que no sap què és la covid persistent”. Ara, han llançat una campanya per a sumar firmes que els ajuden a visibilitzar la malaltia, a més de demanar més investigació i atenció sanitària especialitzada. Afirmen que quan són ateses a les consultes mèdiques “els metges ens deriva perquè no sap respondre”.

Una de les seues lluites és reconeixement dels drets laborals: Estela era auxiliar de farmàcia, però no podia estar huit hores dreta i li costava concentrar-se. Això ha fet que fora acomiadada del seu treball i que estiga actualment a l’atur. Ana continua de baixa, ha intentat treballar dues vegades i no ha sigut capaç.

Per a molts, la pandèmia és història, però a elles els ha canviat el rumb de la seua. Estela està molt afectada i relata com “m’ha destruït la vida, que jo ja la tenia formada. Depenc de la meua família”. Entre llàgrimes ha llançat la pregunta: “Com pots viure amb el dolor des que t’alces fins que et gites?”

També et pot interessar

stats