Directes
Ara en la televisió
UN BALÓ PER LA LLIBERTAT

Estiu negre per a la violència masclista: setze dones assassinades entre juliol i agost

Igualtat torna a convocar el comité de crisi per a analitzar el repunt de casos i adverteix que en vacances augmenta el risc perquè hi ha més convivència entre víctima i agressor 

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

L'estiu del 2023 ha sigut un dels més tràgics quant a violència masclista en els últims vint anys. A falta que el Ministeri d'Igualtat confirme oficialment que l'assassinat de Raquel Lorente, una veïna d'Alzira de 58 anys morta a mans presumptament de l'exparella, té motivacions de gènere, el recompte de juliol i agost deixa ja un reguer d'almenys quinze dones víctimes d'aquesta plaga. El departament liderat per Irene Montero —en funcions— ja va advertir a l'inici de l'època estival del perill d'aquestes dates, en què augmenta el risc de patir violència de gènere perquè les vacances augmenten la convivència entre víctima i agressor. A escala estatal, els últims tres mesos concentren el 50% de totes les dones assassinades enguany, 39 —i encara manca l'últim cas valencià.

Al juliol es comptabilitzaren huit crims masclistes i a l'agost set més. L'assassinat d'Alzira elevarà el recompte conjunt fins a setze en a penes dos mesos, al qual s'han de sumar les altres quatre dones mortes a mans de parelles o exparelles el juny. Vint en total. De totes aquestes víctimes, només quatre havien presentat denúncies prèvies contra els seus agressors. És una cinquena part.

El percentatge d'assassinats masclistes aquest estiu eleva considerablement la mitjana de la sèrie històrica iniciada el 2003, que ja compta amb 1.124 víctimes mortals. D'elles, al 28% les mataren entre juny i agost, una quantitat més de vint punts percentuals per davall de l'últim registre anual. A més, les dades d'enguany suposen un increment respecte als dos últims estius, en els quals s'havia aconseguit reduir la xifra de víctimes mortals per violència de gènere. El 2022, les dones assassinades al juliol foren tres, igual que a l'agost. El 2021, es comptabilitzaren sis víctimes al juliol i tres més a l'agost.

Dos comités de crisi en dos mesos

Amb aquestes xifres, el Ministeri d'Igualtat s'ha vist obligat a convocar dos comités de crisi durant l'estiu, un el juliol passat i un altre el dilluns que ve, en el qual s'analitzaran els assassinats ocorreguts a l'agost. Aquest fòrum es reuneix en els mesos amb una "alta concentració" d'assassinats masclistes —a partir de cinc— o quan es produeixen feminicidis en què concorren circumstàncies d'"especial rellevància". Des que es creara aquest òrgan el juliol del 2022, s'ha convocat cinc vegades: desembre de 2022 (11 crims masclistes), gener 2023 (8 feminicidis), maig de 2023 (6), juliol de 2023 (8) i agost (7, a falta de confirmar-se Alzira).

Aquestes trobades, en què també participen els Ministeris de Justícia i Interior, la Fiscalia i les comunitats autònomes, serveixen per a analitzar la casuística especial de cada cas per a intentar millorar la detecció i prevenció de nous crims. "Concloem que sempre totes les víctimes, fins i tot les assassinades, ens ensenyen alguna cosa, ens permeten millorar", va subratllar la delegada del govern per a la violència de gènere, Victoria Rosell, després del comité del juliol passat.

El perill de l'estiu

A principis d'agost, Rosell ja va alertar que "l'estiu és una època compromesa per a les dones que pateixen maltractament" per la major convivència que hi ha amb els agressors a causa de les vacances. Per això, en el comité de crisi del juliol passat es van llançar propostes per a insistir en la necessitat d'impulsar recursos especialitzats en espais d'oci típics de l'estiu, com ara el sector hoteler, l'oci nocturn, els festivals, les piscines o l'hoteleria.

Per a atendre possibles víctimes de violència masclista, els recursos disponibles les 24 hores del dia són el telèfon 016, el correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i el canal del WhatsApp en el número 600 000 016. En una situació d'emergència es pot telefonar al 112 o als números d'emergències de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i, quan tocar és impossible, es pot recórrer a l'aplicació Alercops, des de la qual s'enviarà un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització.

Violència masclista

També et pot interessar