Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Com evitar ofegaments a la platja o piscina?

L’any passat moriren ofegades 37 persones i enguany ja son més de 10 des que ha començat l’estiu.

Com evitar ofegaments a la platja o piscina?

11 persones han mort ofegades a la Comunitat Valenciana des que ha començat l’estiu, a falta del que puga aclarir el que podria ser el cas número 12, el d’una dona de 83 anys que ha mort aquest diumenge en una piscina d’Estivella, al Camp de Morvedre. El cap de setmana també dues xiquetes de 3 i 11 han ingressat a l’Hospital La Fe amb símptomes d’ofegament, després de ser rescatades pels socorristes a dues piscines de Domeño (Serrans) i d’Aldaia (Horta), respectivament. 

En la Setmana Europea de la Seguretat Aquàtica, Creu Roja i la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme han obert a la platja de la Malva-rosa de València un programa conjunt d’accions de prevenció d’accidents en els espais aquàtics, que s’enquadra en la campanya #StopAhogados. 

L’any passat a la Comunitat Valenciana 37 persones van morir ofegades en platges o piscines, 120 a tot Espanya. Segons dades de la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, entre el 2015 i el 2028 van ser 1.700. Unes xifres “dramàtiques”, segons la federació mateix. La prevenció és la millor eina per a evitar els ofegaments.   

Obeir les indicacions dels socorristes

El 90% dels ofegaments en espais aquàtics es produeix en zones no vigilades, segons dades de la Federació. És fonamental no banyar-se en els llocs on no estiga permés, ni llançar-se de cap en zones elevades; i cal verificar, en el cas dels banys a la piscina, que el recinte al qual anem disposa de socorrista i està envoltat per un tancat que evite un accés accidental. Una vegada allà, cal seguir les instruccions dels socorristes i respectar les banderes a les platges: amb la roja, no entres a l’aigua. 

Cada 30 segons

La vigilància de les xiquetes i xiquets correspon als pares i mares. Cada “30 segons” cal mirar els nostres menuts, segons expliquen des de Creu Roja. Millor evitar l’ús de flotadors, ja que poden bolcar amb una ona o amb una ràfega de vent i posar la vida del xiquet o xiqueta en perill. Banyar-se sol no és aconsellable, siga quina siga la nostra edat.

Els experts també recomanen prudència, tot i que la nostra condició física o l’habilitat de nadar siga molt bona. Si notem sensacions de cansament o fred, és recomanable eixir de l’aigua de manera immediata, I no banyar-se mai de nit ni després d’haver consumit alcohol: redueix la nostra capacitat de reacció.