Evolució desigual dels delictes sexuals: creixen vora el 40% a la província de València i la d'Alacant, però cauen un 35% a la de Castelló
Les xifres d'assassinats masclistes es mantenen el 2021 i augmenta la violència domèstica i de gènere comesa per menors, segons la memòria anual de la Fiscalia
Durant el 2021, els delictes sexuals cresqueren vora el 40% a les províncies de València i Alacant, mentre que a la de Castelló es reduïren un 35%. Són dades arreplegades en la memòria elaborada per la Fiscalia de la Comunitat Valenciana, que ha presentat aquest dilluns en les Corts la fiscal superior, Teresa Gisbert, i que evidencien una evolució amb tendència desigual pel que fa als delictes contra la llibertat i indemnitat sexual en les comarques valencianes.
La província d'Alacant lidera l'increment amb un 40,27% en l'últim any. Pràcticament, pugen tots els tipus delictius en aquesta categoria, especialment les agressions sexuals (+31%), els abusos sexuals (33%), els abusos amb accés carnal (+400%, amb quinze casos registrats) o l'assetjament sexual (+58%). Pel que fa als delictes sexuals comeses sobre menors de setze anys, l'informe arreplega dotze casos de prostitució (+1.100%), mentre que dona compte d'un increment dels delictes d'ús de menors amb finalitats pornogràfiques (+33%), dels abusos sexuals (+35%) i les agressions sexuals (+55%).
A la província de València, l'augment dels delictes sexuals és del 37,2%, en passar de 744 a 1.021 casos. Es detecta especial incidència de les agressions sexuals (+17%) i pràcticament la mateixa xifra de violacions (cinc davant de les sis denunciades el 2020). Creixen també els delictes d'abús sexual, que en passen de 233 l'any 2020 a 371 enguany (+59,2%); baixen els de prostitució de persona menor d'edat o incapaç (-71,4%) i es manté el nombre d'agressions sexuals a menors de setze anys (28 el 2020 davant de 29 el 2021).
A la província de Castelló, la tendència s'inverteix en registrar-se una reducció del 35% en els delictes d'agressió sexual. Tot i això, la Fiscalia constata una pujada dels abusos un 27%, fins a 93. Igualment, els processos en els quals les víctimes eren menors de setze anys en són també 93, davant dels 85 de l'any anterior (+9,4%).
Assassinats masclistes
La fiscal superior de la Comunitat Valenciana ha recordat que el 2021 foren assassinades a mans de les parelles 50 dones a Espanya, set de les quals en el territori: quatre a Alacant, dues a Castelló i una a València. En són una menys que el 2020, xifra que, a parer seu, evidencien que la violència masclista és un problema que "hem de continuar combatent amb fermesa". Així mateix, ha reiterat la petició de continuar creant jutjats especialitzats i exclusius en violència de gènere perquè "són la garantia més gran per a la víctima".
Violència domèstica
En línies generals, Gisbert ha advertit sobre un increment dels delictes de violència domèstica i de gènere comesos per menors. "Alguna cosa no fem bé quan tenim menors de tretze i catorze anys implicats en aquesta classe de delictes. La prevenció passa per educació, educació i educació", ha subratllat.
A la província d'Alacant descendeixen els casos de lesions i maltractament familiar al voltant d'un 10%, creixen un 26% els supòsits d'amenaces, un 20% els de coaccions, un 118% els d'assetjament en l'àmbit familiar i un 12% els de maltractament habitual.
A la província de Castelló, l'evolució de la violència domèstica ha patit un ascens respecte al 2020, i les infraccions penals incoades en passen de 193 a 233 l'últim any.
A la província de València, les amenaces en l'àmbit familiar han augmentat un 36,7% i un 63,6% les coaccions.
Menors
La delinqüència protagonitzada per menors se centra el 2021 en casos de lesions i en delictes contra la propietat, i té l'"origen més clar en la falta d'habilitats parentals, un continu que en general progressa amb el creixement del menor", apunta la fiscal superior. "L'increment de la violència de gènere i la sexual probablement obeeix a un modelatge continu i inadequat, obtingut pels menors i els iguals a través d'internet i les xarxes socials", ha agregat.
A la província d'Alacant, com en exercicis anteriors, destaca el nombre elevat d'expedients incoats per lesions i delictes contra la propietat. També crida l'atenció la xifra creixent de delictes de violència domèstica i, fins i tot, de violència de gènere. "Destaca, per la gravetat i freqüència, les agressions i abusos sexuals", ha agregat Gisbert.
A la província de Castelló es constata una estabilització de la delinqüència protagonitzada per menors, mentre que a la província de València creixen les lesions protagonitzades per aquest col·lectiu (+51,4%), agressions sexuals (+277%, en passar de 31 a 117) i abusos (+9,3%).
Delictes contra la vida i d'odi
La fiscal superior ha destacat que a la província d'Alacant baixen els delictes d'homicidi en totes les formes un 17%, a la de Castelló es mantenen els percentatges i a la de València creixen els homicidis (+15%) i baixen considerablement els assassinats (-93%).
En matèria de delictes d'odi, les fiscalies valencianes han doblat les diligències d'investigació obertes, en passar-ne de 36 el 2020 a 71 el 2021. "En general, podria dir-se que es denuncia més, com quan comencem amb la violència de gènere, encara que la xifra d'infradenúncia encara pot rondar el 90%, davant del 30-40% de la violència de gènere".
"L'experiència acumulada en matèria de delictes d'odi permet comprovar que la paraula precedeix a l'acció i que la generació d'un clima d'hostilitat contra determinats col·lectius afavoreix les accions violentes", ha advertit Gisbert. La màxima representant del ministeri públic a la Comunitat Valenciana assegura que la creació d'una fiscalia especialitzada en delictes d'odi ha ajudat molt a la investigació, així com "la formació d'agents que sàpien del que es parla quan algú acudeix a denunciar un cas de discriminació per xenofòbia, racisme, discapacitat o ideologia".