Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

Així ha evolucionat la incidència entre els més joves des de l'inici de la desescalada

La corba de tots els grups comença a pujar a principis de juny i es dispara en el cas dels joves a partir de principis de juliol

Reunió d'amigues en una terrassa, amb mascareta

La incidència valenciana ha passat en poques setmanes de ser la més baixa d'Espanya a estar en risc extrem. El repunt en el ritme de contagis al territori valencià ha situat la incidència en 262,98 casos, és a dir, en risc extrem per coronavirus, segons les dades d'aquest dijous del Ministeri de Sanitat. Són 23 punts més que dimecres. Al conjunt d'Espanya, on ja s'havia arribat a aquest nivell d'alerta dimecres, la incidència també ha pujat i s'ha situat en 277,9.

Preocupa especialment l’explosió de contagis entre els més joves. En el grup dels que tenen entre 20 i 29 anys la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana se situa ja en els 850,76 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta xifra triplica la mitjana valenciana i només se supera a Astúries (1.456,18), Cantàbria (1.774,08), Castella i Lleó (1.951,13), Navarra (911,53) i Catalunya (2.165,96), l’autonomia que presenta la pitjor dada. La mitjana espanyola per als que estan en la vintena és de 911,23 per cada 100.000 habitants. 

L’altre grup amb una incidència disparada respecte a la resta de la població són els joves entre 10 i 19 anys, amb 632,23 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies a la Comunitat Valenciana. 

Si peguem una mirada al gràfic que acompanya aquesta informació, que mostra l’evolució de la taxa d’incidència des del passat mes de març, és possible observar com la corba de tots els grups comença a pujar a principis de juny i es dispara en el cas dels joves –de 10 a 29 anys- a partir de principis de juliol, coincidint amb la fi de l’obligatorietat de la mascareta i el macrobrot de Mallorca

Però la corba també s’ha acusa per als majors de 30, encara que no arriba a disparar-se degut als efectes de la vacunació, que ja ha immunitzat vora el 68% dels majors de 40 anys. De fet, segons les dades publicades pel Ministeri de Sanitat aquest dijous, només els que estan en la setantena presenten una incidència de risc baix, és a dir, menys de 50 casos per cada 100.000 habitants.

L’avançament de la vacunació i el descens en les morts i les hospitalitzacions per Covid-19 va propiciar l’inici de la desescalada el passat 1 de març. Aquesta tornada a la normalitat, amb la relaxació progressiva de les mesures que havia posat en marxa el Consell per tal de frenar la propagació del coronavirus, es va accelerar amb la fi de l’estat d’alarma el 9 de maig. Un mes després, el 7 de juny, es va alçar el toc de queda i el 26 de juny va arribar la fi de l’obligatorietat de dur mascareta en exteriors.

No obstant això, davant de l’explosió de contagis –sobretot entre els més joves- moltes comunitats autònomes, entre altres la Valenciana, estan fent marxa arrere en la desescalada. Una decisió que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha justificat perquè “la prioritat del govern sempre ha sigut la salut”.

També et pot interessar