Exmembres de la plantilla de Lambda demanen la dimissió del coordinador general per “pràctiques abusives”

L’entitat ha denunciat una persona acomiadada improcedentment per “calúmnies greus” referents a acusacions d’explotació laboral i discriminació

El coordinador de Lambda, Fran Fernández
El coordinador de Lambda, Fran Fernández, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Un grup de persones que van treballar en el col·lectiu LGTBIQ+ Lambda ha publicat este dimecres un manifest a través de les xarxes socials de l'Orgull Crític en què demanen l’expulsió del coordinador general de l’entitat, Fran Fernández, per les “pràctiques abusives” de la direcció que relacionen amb les baixes per salut mental i acomiadaments improcedents.

Exmembres de la plantilla entre els anys 2021 i 2024 han fet arribar a este mitjà documentació relativa a huit baixes per ansietat, depressió i altres problemes psicològics. Del total d'estes persones, tres van demanar una baixa voluntària quan s’havien de reincorporar, una una excedència i dos més van ser despatxades disciplinàriament. Assenyalen que quan es va comunicar la precarietat de la salut mental de la plantilla, se’ls va intentar convéncer que es tractava d’una “percepció personal i errònia d'unes poques persones”.

En esta línia, s’han produït tres acomiadaments considerats improcedents i dos més que s’estan jutjant i afecten persones que van estar de baixa per problemes de salut mental que vinculen a l’àmbit laboral. Lambda va acceptar la improcedència d’un d’estos cinc casos en un acte de conciliació en què es va acordar pagar 24.000 euros per este motiu i 15.000 a causa de “danys morals per vulneració dels drets fonamentals”.

El maig passat el director general de Diversitat, Stephane Soriano, va afirmar en Les notícies del matí que el col·lectiu havia intentat “imputar un acomiadament improcedent a un treballador d’un col·lectiu en la justificació d’una subvenció”. Este cas en concret es feia servir per a refutar les acusacions de Lambda d’“ingerències” per part de l'Ajuntament de València i la Generalitat amb relació a l’organització de l’Orgull LGTBIQ+ a la ciutat.   

En el text es responsabilitza l’actual executiva de l’organització d’una “alarmant deterioració del clima laboral” derivada de l’“autoritarisme” i “assetjament per part de les figures directives”. El manifest enumera amenaces, coaccions públiques, manipulació, extorsió i “divisió intencionada de lis traballadoris”. És per açò que es demana un canvi “real i necessari” al si del que consideren que s’ha convertit en una “guingueta d’amigots”. 

L’escrit es fa públic “en la cerca de la reparació” i ha rebut el suport de l’Assemblea Feminista de València, l’Orgull Crític, els sindicats COS i SEPC, el CSOA l’Horta i altres espais, col·lectives i assemblees de la ciutat. S'hi fa una crida a un “boicot total” a Lambda fins que les persones “responsables d’estos abusos” abandonen els òrgans de representació i presa de decisions de l’entitat. 

Esta part de l’antic personal de l’entitat requereix també al PSPV, Compromís i Podem que “es posicionen públicament i denuncien estos actes” i recorda que s’han “recolzat en Lambda durant les seues campanyes electorals”. A més, exigeixen explicacions a l’anterior director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, que sostenen que estava informat de la situació i va respondre “amb indiferència” que “això és problema de l’empresa contractant”. 

Lambda denuncia “calúmnies greus”

La setmana passada l’entitat va assegurar en una nota de premsa que havia denunciat una de les persones despatxades improcedentment per “calúmnies greus contra Lambda, incloent-hi acusacions d’explotació laboral i pràctiques discriminatòries”. Estes declaracions s’haurien fet en el programa TOFUria de Ràdio Malva. 

Així, l’organització va matisar que en este cas es va declarar improcedent “per defectes de forma” tot i que va quedar provada la motivació original de l’acomiadament. En esta línia, Lambda va subratllar que en cap dels casos tancats o que s’estan jutjant “ha sigut denunciada per explotació o assetjament laboral”. 

Quant als altres dos casos d’improcedència a l’hora d’acomiadar, van explicar que un va finalitzar amb un acord entre les parts que és confidencial a petició de la persona despatxada. L’altre, esmentat adés, es va resoldre amb un acord extrajudicial en què l’entitat acceptava la improcedència i també haver vulnerat drets fonamentals. 

Lambda va emfasitzar que “tots els acomiadaments van ser informats” en la memòria de gestió el 2 de març de 2024, “refrendada per unanimitat en el congrés de l'entitat, el seu òrgan suprem de govern”. 

També et pot interessar

stats