Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Expectació en les Falles per la reunió que aquesta vesprada definirà el nou calendari fester

El col·lectiu es reunirà dimecres, en una assemblea extraordinària, per a ratificar l'acord a què s'arribe aquesta vesprada

Imatge d'arxiu d'una ofrena de flors a la Mare de Deu dels Desemparats en Falles / À Punt NTC

Expectació en el món faller davant la reunió que aquest dilluns de vesprada ha de marcar els detalls de la celebració de les Falles 2021. Després d'un any en blanc, el món faller va rebre el passat 4 de maig amb satisfacció l'anunci de l'Ajuntament de València i de la Conselleria de Sanitat que en 2021 hi haurà falles. Això sí, fora del calendari habitual.

A falta de saber hui els detalls, el president de la Interagrupació de Falles, Guillermo Serrano, ha defensat aquest dilluns que "l'important" és que hi haja Falles en 2021, al marge que pogueren celebrar-se el mes de juliol o en el de setembre, com ha proposat ara la Conselleria de Sanitat.

La reunió està prevista a partir de les 17:30 hores. A més, el col·lectiu faller es reunirà dimecres, en una assemblea extraordinària, per a ratificar aquest acord, segons ha anunciat el regidor de Cultura Festiva de València, Carlos Galiana. "Sempre s'ha comentat que hi havia aquestes dues opcions, o bé a mitjan o final de juliol o setembre, per diferents circumstàncies, i m'imagine que aquesta vesprada ens explicaran quin és el motiu per a deixar-les només a partir de l'1 de setembre", ha indicat Serrano.

El responsable fester no creu que estiga "tot tancat" sobre els detalls de com i quan se celebraran les Falles, perquè si no, haurien "fet un decret i no faria falta fer la reunió" amb les autoritats sanitàries.

"Sincerament l'objectiu era poder celebrar les Falles en 2021 perquè és importantíssim per a tots. Les dues dates tenen pros i contres però és una cosa que no ens correspon a nosaltres. El nostre objectiu era aconseguir establir els criteris perquè es pogueren celebrar", ha afegit.

Pros i contres de juliol i setembre

El col·lectiu faller va elaborar un "pla sanitari" per a la Conselleria "amb les diferents possibilitats en les quals es podria celebrar i entenc que això és el que ens han comprat; la data és una responsabilitat de Sanitat"."Si han adoptat com a data a partir de l'1 de setembre no tinc cap problema", ha assenyalat i ha detallat que la data de juliol tenia l'"inconvenient de la temperatura, la urgència o la falta del famós 70% de vacunació per a la immunitat de ramat".

"Setembre té altres connotacions perquè agost és un mes bastant inhàbil a nivell administratiu i queda el temor d'un possible repunt després de l'estiu i que al final puguen veure perillar la festa", ha afegit. No obstant això, creu que no hauria de donar-se perquè "la vacunació està absolutament avançada" i amb les vacunes que es posen al juliol i a l'agost pots arribar "a setembre amb el 80 o el 90% vacunat, la qual cosa és un respir".

El pla sanitari que van fer els fallers es basa en dos condicionants: "que pugues celebrar actes a l'aire lliure i que es combinen amb l'ús de la màscara", la qual cosa segons Serrano, "fa que les possibilitats de contagi es rebaixen un 90%". Ha detallat que l'Ofrena, un dels actes més emotius de les festes, és "una cercavila organitzada" que es podria fer perquè és "a l'aire lliure i es porta màscara", encara que s'hauria de conscienciar la gent de no anar a la plaça de la Mare de Deu "com es va conscienciar de no anar al final de Madrid en la Vuelta Ciclista a Espanya". Més problemes plantegen els castells de focs d'artifici o les mascletaes, per les aglomeracions de persones.

"Entenem que les mascletaes en els barris que tiren les falles sí que es podrien fer perquè són en cercles més reduïts, dura entre 7 i 10 minuts i és a l'aire lliure i portes màscara", ha comentat.

Què passa amb altres grans celebracions com les Fogueres?

La reunió d'aquesta vesprada definirà com seran les Falles 2021 i una forqueta en què cada municipi decidirà la celebració. Pel que fa a les altres dues grans festes populars que cada any viu la Comunitat Valenciana, les Fogueres d'Alacant i la Magdalena de Castelló, també es coneixen alguns detalls d'aquest atípic calendari fester condicionat per la pandèmia. 

Alacant ja ha représ el calendari foguerer i la setmana pròxima s’inaugura l’Exposició del Ninot. El 18 i 19 de juny és l’elecció de les belleses del foc, mentre que uns dies després, el 24 i 25 de juliol, tindrà lloc la seua Proclamació. I a Castelló, en canvi, no contemplen celebrar les festes de la Magdalena al setembre. 

Puig adverteix que les festes patronals no seran com abans

Preguntat pels periodistes, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apuntat que confia que el 70% de la població valenciana estiga vacunada al setembre i que, en principi, es puguen celebrar les Falles i altres festes patronals o locals, però ha advertit "que mai seran com les coneixem".

Puig ha afegit que tant aquestes festes com altres se celebraran "sempre sota els criteris que marque la Conselleria de Sanitat Universal per a garantir la seguretat de les persones". "Estem superant la pandèmia, però encara hi ha contagis i ingressos. Estem en un bon moment, amb menys de 200 persones hospitalitzades, una xifra que no teníem des del principi d'agost de l'any passat, però hem de continuar sent prudents", ha agregat el president.

També et pot interessar