Expertes reclamen a València que s'accelere l'aprovació de la primera directiva europea contra la violència de gènere
Adverteixen que estan en joc els drets i la protecció de totes les dones i que cal pressionar els estats per a assegurar l’aprovació del text abans del canvi de presidència de la Unió Europea
La ciutat de València ha acollit aquest divendres un acte per a donar a conéixer la proposta de la primera directiva europea contra la violència contra les dones i la violència domèstica, fruit de vint anys de treball, amb la finalitat de difondre el contingut i debatre alguns punts rellevants.
Organitzada per la Plataforma Cedaw Ombra del País Valencià, encarregada d’informar sobre l’estat de la discriminació de les dones a casa nostra a l’ONU, la sessió s’emmarca en una sèrie d’accions que s’han dut a terme des d’altres indrets del continent amb les quals es vol, a més, pressionar els governs perquè aquesta directiva s’aprove abans de les pròximes eleccions europees que se celebraran el juny del 2024. Les expertes adverteixen que estan en joc els drets i la protecció de totes les dones.
Teresa Freixes, catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, explica que la nova directiva garantirà, entre altres, "el nivell de protecció" que tinguen les dones "víctimes de violència de gènere o violència domèstica" en un país quan es traslladen a un altre estat membre amb un nivell inferior de protecció, sense que "decaiguen els seus drets".
Aquesta reunió, que ha comptat amb la participació del Lobby Europeu de Dones a Espanya, la Coordinadora Feminista i la Universitat de València, arriba just després d’un mes de maig negre en què cinc dones, víctimes del masclisme, han sigut assassinades, dues de les quals estaven embarassades. Fets que han motivat la reunió del comité de crisi convocat aquest divendres pel Ministeri d’Igualtat per a avaluar els crims masclistes.
Per la seua banda, la secretària general del Lobby Europeu de Dones a Espanya, Teresa Nevado, adverteix que les negociacions per a arribar a un acord entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu, necessàries per a l’aprovació, no passen pel millor moment. El Consell Europeu, afirma, "està en un període de rebaixes, ja que volen eliminar l’article 5, que fa referència a les violacions". Un fet "gravíssim" per al moviment feminista que vol "forçar" que aquest article quede inclòs abans de l’aprovació del text.
Les claus de la proposta
La Proposta de Directiva es va publicar el 8 de març del 2022 i des de llavors s'ha sotmés a anàlisi per part dels diferents estats membre amb la finalitat d'elaborar esmenes que resulten adequades per a aplicar la directiva de forma més efectiva.
Aquestes directives s'han de transposar als països, amb la qual cosa les dones sempre tindran una xarxa de protecció més àmplia gràcies als drets incorporats per aquestes normes supranacionals. De fet, aquesta norma busca també que la violència masclista entre en una llista d’eurocrims.
Tot i la importància de la seua aprovació, les entitats participants afirmen que no es tracta d’una proposta completa. Segons informen, entre els aspectes importants que s’han quedat fora del text estan “el reconeixement de la violència obstètrica, la violència institucional i els delictes d'odi que pateixen en major part les dones immigrants de manera interseccional”.