Els experts en canvi climàtic avisen: el món necessita retallar les emissions a la meitat abans del 2030

El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) afirma que la pujada del nivell de la mar durant mil·lennis és ja inevitable

L'IPCC és el Grup Intergubernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de l'ONU
L'IPCC és el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de l'ONU

El món necessita retallar a la meitat les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle abans de 2030 per a limitar el calfament global a 1,5 graus aquest segle, adverteix aquest dilluns un nou informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). L'estudi, elaborat després d'una setmana de reunions en la localitat alpina d'Interlaken (Suïssa) i que sintetitza tots els elaborats pels experts d'IPCC des de 2015, recorda que en la dècada 2011-2020 el planeta ja s'ha calfat 1,1 graus respecte als nivells preindustrials (1850-1900).

"La temperatura global de la superfície s'ha calfat des de 1970 a major velocitat que en qualsevol altre període de 50 anys dels últims dos mil·lennis", adverteix l'informe de síntesi, sisé que elabora l'IPCC des de la seua creació en 1988 i que tanca un cicle d'estudis de huit anys, en el qual es va signar l'Acord de París.

Les concentracions en l'atmosfera de diòxid de carboni (el principal gas d'efecte d'hivernacle) eren en 2019 les més altes dels últims dos milions d'anys (410 parts per milió), recorda l'informe, indicant que un 79% de les emissions provenen de la indústria, els transports, el consum d'energia i la construcció.

A l'actual ritme de reducció d'emissions, els científics d'IPCC adverteixen que és "probable" que s'arribe en aquest segle un calfament d'1,5 graus, el límit per damunt del qual els experts consideren que les conseqüències en forma de fenòmens meteorològics extrems serien especialment catastròfiques. IPCC calcula que si es mantenen les actuals emissions el calfament global aquest segle seria de 3,2 graus, un augment insostenible, i fins i tot amb els actuals compromisos de reducció d'emissions, que els experts demanen augmentar, la pujada mitjana de les temperatures seria de 2,8 graus.

Els experts assenyalen que en el cas que hi haguera una enorme explosió volcànica global (com la del volcà indonesi Tambora de 1815, que va causar l'anomenat "any sense estiu" de 1816) aquesta "emmascararia parcialment el canvi climàtic" en reduir les temperatures, però només "entre un i tres anys".

Augment "inevitable" del nivell de la mar

Per als experts de l'IPCC la pujada del nivell de la mar, un dels efectes del calfament global i possible font de desastres ecològics i humanitaris, és "inevitable per als pròxims segles o mil·lennis". "En els pròxims 2.000 anys el nivell mitjà de la mar augmentarà entre 2 i 3 metres si el calfament global es limita a 1,5 graus, i aconseguirà entre 2 i 6 metres si no supera els 2 graus", indica l'informe. En tot cas, una reducció "profunda, ràpida i sostinguda" de les emissions de diòxid de carboni i altres gasos d'efecte d'hivernacle podria desaccelerar aquesta pujada del nivell de la mar.

El nivell mitjà global de les mars va augmentar 20 centímetres entre 1901 i 2018, però la pujada s'està accelerant pel canvi climàtic: era d'1,3 mil·límetres anuals fins als anys 70, entre 1971 i 2006 es va elevar a 1,9 mil·límetres per any, i des de 2006 a 2018 ja s'eleva a 3,7 mil·límetres anuals. L'informe també adverteix que amb un calfament global d'entre 2 i 3 graus es fondrà quasi completament tot el gel de Groenlàndia i de l'Àrtic occidental. Això podria contribuir encara més a l'augment del nivell de la mar, destaca l'informe de l'IPCC, que arriba a vaticinar un catastròfic augment de 15 metres cap a 2300, si bé en aquest cas les proves científiques no són definitives.

Brussel·les considera que accelerar la lluita climàtica és "existencial"

La Comissió Europea ha demanat a la comunitat internacional que es fixen uns objectius climàtics més ambiciosos per a fer front a un problema "existencial". "La ciència és clara: com més esperem, majors seran els riscos i els danys. Hem d'accelerar", ha assenyalat en Twitter el vicepresident de la Comissió Europea per al Pacte Verd, Frans Timmermans, qui ha afegit que tractar de limitar el calfament global a 1,5 graus "és de vital importància per a tota la vida a la Terra".

Timmermans ha assenyalat com a prioritats la renovació dels plans nacionals de clima, al mateix temps que es desplacen els combustibles fòssils. "També fem una crida a tots els donants per a tancar la seua bretxa de finançament climàtic i treballarem per a alinear els fluxos financers globals amb les necessitats climàtiques i obtindre finançament per als qui més el necessiten", ha afegit.

Ecologistes exigeixen allunyar-se de combustibles fòssils 

En aquest sentit també s’ha pronunciat la Xarxa d'Acció Climàtica, que ha fet una crida als governs a actuar per a allunyar-se dels combustibles fòssils. "Els governs no tenen excusa per a ignorar aquesta advertència. Han d'actuar de pressa per a rebutjar els combustibles fòssils i detindre qualsevol nova expansió de petroli, gas i carbó", ha declarat l’organització en un comunicat.

El responsable de Política Estratègica Global d’aquesta plataforma, que serveix de paraigua per a un miler d'organitzacions ecologistes, Harjeet Singh, ha advertit que s’han de "reforçar les accions" contra els "pitjors i irreversibles impactes del clima", com l'augment del nivell de la mar, que suposa "una amenaça existencial per a moltes comunitats". A més, l’organització ha demanat incrementar les transferències financeres perquè els països en desenvolupament afronten "la transició cap a un futur amb un clima estable de manera justa i equitativa".

També et pot interessar

stats