Explotació sexual: el repte d’acabar amb la prostitució i el tràfic de persones

L’estigma social, la situació irregular o la llei d’estrangeria dificulten l'accés de la majoria de les víctimes del tràfic a una alternativa vital digna

Concentració contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets aquest dissabte a la plaça de la Made de Déu de València
Concentració contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets aquest dissabte a la plaça de la Made de Déu de València / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de setembre 2023 - 11:02 Actualitzat: 23 de setembre 2023 - 12:10

Espanya és el primer estat de la Unió Europea i el tercer de tot el món en consum de prostitució, segons Creu Roja. A més, és un dels principals països de trànsit i destinació final de tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual. 

La prostitució és una de les formes d’explotació i de violència “més extremes” contra les dones “perquè abasta la violència sexual, la psicològica i la física i, a més, està legitimada socialment”, denuncia una treballadora de programa Jere-Jere de Càritas. Prefereix mantindre l’anonimat per a evitar que els proxenetes la reconeguen, ja que treballa al carrer, i explica a À Punt Mèdia com actualment la prostitució és menys visible a l’espai públic, està descentralitzada i “amagada a pisos i clubs, així com a plataformes digitals”, escenaris d'explotació més complexos de combatre.   

Les dones “continuem sent les persones que patim l’esclavitud del segle XXI, que és com considerem el tràfic”, afig Patricia Peris, responsable l’àrea de la dona de Creu Roja València. Els motius de les dones per a prostituir-se no han patit grans canvis i continuen sent la pobresa, les amenaces i les addiccions. Les crisis econòmiques o les guerres “posen especialment les dones en una situació de perill”.

Creu Roja treballa des de fa anys identificant i oferint suport a les víctimes del tràfic, explotació sexual i dones en situació de prostitució, “pràcticament totes en contra de la seua voluntat”, per a cobrir-los les necessitats bàsiques. També ofereixen informació en qüestions d’estrangeria, perquè “cal no oblidar que la majoria d’elles són dones migrants, que no compten amb informació sobre les alternatives existents”, explica Peris.

Escapar de les xarxes de traficants és molt complicat i ni tan sols garanteix la recuperació i l'accés a una alternativa vital digna. Les traves administratives, l'escassetat de recursos i les greus seqüeles que deixa l'explotació sexual aboquen moltes víctimes a tornar a la prostitució per tal de subsistir.

En el cas de les dones migrants i aquelles en situació irregular —el perfil més estés—, la situació s’agreuja. Des de Càritas expliquen que aquest perfil ha canviat amb els anys i ara les víctimes són sobretot les dones de nacionalitat colombiana. La llei d'estrangeria tampoc no facilita la regularització d'aquestes dones, fet que els condiciona l'accés a ajudes, i l'estigma social associat a les dones en situació de prostitució els mina les alternatives vitals.

Amb tot, en són poquíssimes, les víctimes identificades per les autoritats. El 2022, la Fiscalia General de l'Estat va identificar només 253 víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual. Aquestes dades, però, estan lluny de fer una foto fixa de la realitat: es calcula que per cada víctima de tràfic identificada, n’hi ha almenys vint sense identificar. 

Objectiu: aturar la demanda

Actualment, el perfil del puter més comú és un home d'entre 30 i 40 anys. “Hem de prendre en consideració aquesta realitat i veure, com a societat, com podem fer alguna cosa a través de l'educació i les polítiques públiques, i deixar d'invisibilitzar aquesta problemàtica”, alerta Patricia Peris, de Creu Roja.

L’explotació sexual comporta unes greus seqüeles. Beatriz Beseler, presidenta de Metges del Món a la Comunitat Valenciana, adverteix de l’important impacte que té “en la salut física, sexual i mental de les persones explotades”, fet que es tradueix en “problemes d’ansietat, depressió, intents de suïcidi, situacions d’estrés posttraumàtic, embarassos no desitjats o avortaments en condicions no segures”. A parer seu, la clau està a aturar la demanda.

Des de Càritas posen el focus en aquells homes “que consumeixen pornografia i que acudeixen a la prostitució a reproduir totes eixes pràctiques amb les dones, i en la responsabilitat directa que tenen en el fet que hi haja explotació sexual i tràfic de dones, xiquetes i xiquets”. “Cal que la societat entenga, i que els homes consumidors vulguen entendre, el patiment que suposa per a les dones trobar-se en situació de prostitució”, conclou la treballadora de l’entitat.

Prioritzar la sensibilització en dies com hui, Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Xiquetes i Xiquets, esdevé essencial. “Quan passem per un polígon i veiem una cadira, hem de ser conscients que hi ha una dona que està sent esclavitzada i explotada i que no es tracta de mobiliari urbà”, conclou Peris.

Concentracions a tot el territori

Aquest dissabte, el Front Abolicionista del País Valencià ha convocat concentracions a les 12:00 hores a la plaça de la Mare de Déu de València, a la plaça de la Muntanyeta d'Alacant i a la plaça Major de Castelló de la Plana contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets.

També et pot interessar

stats