Facua reclama al govern espanyol que regule l'accés dels menors als productes amb cafeïna

L'associació alerta de la venda de productes que es comercialitzen en un format que recomana la ingesta per via nasal

Un jove mira la secció de begudes energètiques en el supermercat
Un jove mira la secció de begudes energètiques al supermercat / Europa Press

Facua-Consumidors en Acció s'ha dirigit al Ministeri de Sanitat per a reclamar-li que treballe per la regulació de l'accés dels menors d'edat als productes amb quantitats elevades de cafeïna. L'associació ha mostrat preocupació pel perjuí que pot suposar per als joves la ingesta descontrolada de begudes energètiques o productes de cafeïna en pols, entre altres, perquè no existeix una limitació o restricció en la venda que poguera evitar o condicionar que els menors en facen un ús inapropiat.

En este sentit, Facua ha tingut coneixement de la venda de productes de cafeïna que es comercialitzen en un format que en recomana la ingesta per via nasal. És el cas d'Energy Sniff, una cafeïna en pols el mètode d'ús de la qual assenyala: “recomanem que et tires al dors de la mà la grandària d'un pésol de producte per a inhalar-lo. Segons l'energia que necessites. Podràs repetir cada 1-2 hores. No et passes amb la dosi diària d'un gram ni faces més de deu inhalacions per orifici nasal”.

Es tracta d'un cas especialment greu, diu l’associació, no només per l'alt contingut en cafeïna “l'abús de la qual pot provocar seriosos problemes de salut”, sinó perquè imita la manera de consumir de drogues il·legals com la cocaïna. Així, l'associació recalca que el fàcil accés dels menors a esta mena de productes no només propicia que puguen consumir una quantitat de cafeïna que no resulta recomanable per a la seua edat, sinó que l'excés de la substància pot comportar problemes de salut, “a vegades de gravetat i fins i tot irreversibles”. 

Facua assenyala que si ja es considera que les begudes energètiques poden ser especialment perjudicials per als menors, pitjor encara serà l'accés a la cafeïna pura en pols, amb la qual resulta més senzill ingerir-ne molta.

També et pot interessar

stats