El falconer, un ofici desconegut
Coneguem els treballs de control de la fauna amb falcons per a garantir la seguretat dels vols de l'aeroport de Castelló.
Els falconers treballen en tots els aeroports perquè el cel estiga lliure d'aus quan els avions aterren o s'enlairen. De fet, els colps dels ocells en els avions poden causar grans danys materials i perill als passatgers. Les aus poden ser succionades pels motors i, fins i tot, travessar l'avió. A més, el cost d'aquestes avaries és altíssim i posa en risc un bon vol.
A l'aeroport de Castelló, com en tants altres, posen solucions a aquest problema. José Ramón Pérez, responsable de seguretat, conta a un equip d'À Punt Mèdia que ''treballen el control de la fauna per a mantindre el nivell de seguretat al més alt possible''.
Per a mantindre aquest nivell de seguretat, la tasca del falconer és bàsica. A Castelló treballen amb àguiles i falcons pelegrins. Pablo Falomir, el falconer, els ensinistra perquè, amb el vol i els sons que fan, espanten altres aus més menudes que puguen entorpir el vol dels avions. ''El tipus d'animals que llevem són inferiors: coloms, perdius, còrbids i, fins tot, conills'', diu Pablo. L'àguila amb què treballa el falconer propaga la por en l'entorn aeroportuari per a buidar la zona de maniobres i evitar incidents.
El falconer
Cada vegada que va a fer la seua faena, s'abilla amb allò que és necessari: el guant, on descansarà l'au, els cascabells, per no perdre'l de vista, i menjar, per fer-lo tornar a casa. Una vegada arriben a la zona de maniobres, Pablo anirà soltant l'àguila o el falcó per tal de fer-lo volar per l'entorn, espantant així els altres ocells, que entendran que estan en territori enemic. Quan haja de tornar, el falconer li oferirà menjar, i ell hi acudirà. Si no poden eixir els falcons, utilitzen vies alternatives, com ara un so registrat que propaguen amb un altaveu, fent creure a les aus de rapinya que altres espècies perilloses sobrevolen el cel de l'aeroport de Castelló.