El temporal tomba falles a Xàtiva i Albal i paralitza els ports

Les fortes ràfegues que han bufat durant la nit han impedit a una comissió d'Especial d'Alzira tindre el monument acabat quan ha passat el jurat

Temporal de vent i pluja / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de març 2022 - 07:14 Actualitzat: 17 de març 2022 - 18:07

Les comarques valencianes viuen aquest dijous un ambient ben diferent del que es viuria qualsevol 17 de març amb bon oratge, on l’activitat fallera prendria el pols dels carrers. El vent fort i la pluja de la borrasca Celia ha batut bona part del territori durant la nit de dimecres, de fet a municipis com Alcoi o Tàrbena han registrat ràfegues de vent superiors als 80 quilòmetres per hora durant la jornada, mentre que a València, Sollana, Carlet o Benigembla la força del vent se situava per damunt dels 70 quilòmetres per hora, segons recull l’Associació Valenciana d’Aficionats a la Meteorologia, Avamet.

Les falles, els envelats o els elements decoratius dels carrers han desafiat aquestes ràfegues intenses durant la nit, encara que alguns monuments, com el de la comissió República Argentina de Xàtiva, guanyadora del segon premi de la Secció Especial no ha resistit i ha caigut a terra. A la capital de la Costera s'han registrat ràfegues de fins a 64 quilòmetres per hora durant la nit, segons l'Agència estatal de meteorologia, Aemet.

Es dona la circumstància que a principi d'aquesta setmana el vent ja va trencar alguns elements d'aquest monument que ha plantat la falla República Argentina. L'artista i la comissió van haver de moure l'enginy per plantejar-hi una solució.

La nit també ha sigut desastrosa per a la comissió de Joventut d'Albal, que ha vist com el vent tombava la seua falla gran i feia malbé la infantil, i per al de la Florida, que ha caigut sencer.

Imatge del monument de la comissió La Florida d'Albal, caigut en terra per les pluges
Imatge del monument de la comissió La Florida d'Albal, caigut en terra per les pluges / À Punt NTC

El vent i la pluja han tombat també la falla Escalante-Marina, al barri del Cabanyal de València, que havia sigut guardonada amb el quart premi de la secció sèptima C, el premi al millor ninot de secció i el tercer dels que atorga el Llevant UE. A més, la capital del Túria ha suspés l'arreplega de premis de les falles grans, la mascletà de la plaça de l’Ajuntament i la de Benimàmet.

Falla de la comissió Escalante-Marina, de l'artista Pedro Espadero Colmenar, en terra a causa del temporal
Falla de la comissió Escalante-Marina, de l'artista Pedro Espadero Colmenar, en terra a causa del temporal / À Punt NTC

Més cap al sud, a la Ribera Alta, a Alzira el monument guanyador de les últimes Falles, el que planta la veterana comissió del Mercat, no ha estat enllestit a temps quan ha passat el jurat. Les intenses ràfegues d'aquesta nit han impedit complir els temps previstos en el muntatge i el monument no estava acabat quan el jurat ha passat a primera hora d'aquest dijous. Una altra falla d'Alzira, la de l'Alquenència, també ha vist com el vent ha desfet el seu monument infantil.

Accidents a causa del temporal

No només les falles han patit els estralls del temporal, bombers i serveis del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat han hagut de fer nombroses intervencions a causa de les fortes ratxes de vent.

A la ciutat de València el vent i la pluja han obligat a intervindre efectius del parc de bombers de Campanar per un tendal que s’envolava al carrer de Joan Llorens i agents del parc Nord per un arbre a punt de caure al carrer de Mariano Cuber. També ha sigut necessari intervindre per a sanejar algunes construccions als carrers de Barco - Méndez Núñez i Maldonado.

Així mateix, bombers del parc Sud i del de Campanar han actuat per la caiguda de runes als carrers de Guillem de Castro i Periodista Llorente, respectivament. A més, agents d’aquest últim parc han intervingut per la caiguda d'un arbre enfront de l'entrada d'urgències de l'Hospital 9 de Octubre, segons ha informat la delegació del govern. 

D’altra banda, el Consorci Provincial de Bombers de València ha assenyalat que ha rebut una desena d'avisos per a sanejar arbres, cablejat o façanes i també per a revisar algunes falles on han hagut d’intervindre per a drenar l’aigua que s’havia acumulat dins de les figures.

Quant als incidents en carretera, els bombers han intervingut en dos accidents en l'A-7: un camió bolcat a la Llosa de Ranes d’on han hagut de rescatar el conductor i una eixida de via a Benifaió; han assistit un conductor atrapat en el seu vehicle en un túnel a Xàtiva i han intervingut per la caiguda de pedres en una carretera al Castell de Guadalest.

Sense trànsit marítim

D'altra banda, i també a causa del temps, l’Autoritat Portuària ha hagut de tancar al trànsit marítim el port de Sagunt i el de València per les males condicions marítimes. En el litoral hi ha mar grossa i la mitjana de les ones més altes ha sigut de tres metres i mig d'altura, encara que hi ha hagut pics màxims que s'han acostat als cinc metres. Després d'estar més de mitja jornada tancat, el port de València ha reobert a les 17:30 hores per a atendre els vaixells que connecten amb les Balears, segons ha informat l'organisme al seu compte de Twitter.

A Castelló, el fort vent que està registrant-se ha fet que només un vaixell puga treballar amb normalitat al port de Castelló, ja que s'han suspés les maniobres d'altres quatre. Segons han informat fonts de l'Autoritat Portuària, l'entrada i eixida de vaixells ha sigut cancel·lada, per la qual cosa, amb caràcter general, és com si el recinte portuari estiguera tancat. Aquesta situació, segons indiquen les mateixes fonts, es mantindrà fins que el temporal remeta i els vaixells puguen reprendre la seua activitat.

Preemergència taronja al litoral

Cal recordar que el Centre de Coordinació d'Emergències estableix la situació de preemergència de nivell taronja per fenòmens costaners al litoral sud de Castelló i tot el litoral de la província de València.

La pluja és l’altra protagonista de la jornada. No debades, també s’ha decretat la situació de preemergència per nivell taronja per aquest motiu al sud de la província de València i el litoral nord d’Alacant.

Tot i que per ara la pluja no ocasiona grans problemes, en alguns municipis ja han caigut quantitats significatives. A Castell de Castells, Confrides o Pinet s'acosten als seixanta litres, mentre que a Ontinyent, Fontanars dels Alforins o Barx ja superen els 40 litres per metre quadrat, com consta en el web d’Avamet.

Aquestes condicions obligaran, amb tota probabilitat, a modificar els actes fallers programats en algunes comarques com la Ribera o la Costera. I això farà que molts d'aquests s'hagen de traslladar a espais tancats, on només podrà assistir un nombre reduït de persones, o directament suspendre’ls. Aquestes seran algunes de les decisions que, tot fa pensar, haurà d’adoptar el col·lectiu faller. 

També et pot interessar

stats