Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

La falta de pluges amenaça els cultius valencians amb una sequera prolongada

Els llauradors esperen pluges per a març per a no perdre la collita, mentre que l'aigua dels pantans ha disminuït

Un llaurador de l'Alt Vinalopó comprova el terreny sec per la falta de pluges / À Punt NTC

L’any 2022 ha començat sec i sense precipitacions destacables, amb un oratge que contrasta amb el dels primers mesos del 2021, que van ser generosos en pluges.

Si bé al desembre se sol registrar una mitjana de 47 litres per metre quadrat en tota la Comunitat Valenciana, el 2021 va tancar l’últim mes de l’any amb només 4,2 litres de mitjana en tot el territori. Gener ha continuat amb el mateix oratge estable i anticiclònic. La mitjana de gener en els últims 30 anys són 42 litres per metre quadrat, però el més passat només se'n van registrar 8,4.

Aquesta tendència pot ocasionar problemes en el cereal que està plantat i necessita l'aigua per a la floració i el creixement. Al Vinalapó Alt i Mitjà els llauradors estan pendents del cel perquè collites de secà com l’ametla o el raïm de taula poden perdre’s si no plou, com a molt tard, a començament de març. “Si continua així, es preocupant”, ha afirmat Pedro Ruvira, president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors d’Alacant. "El terreny se seca i, lògicament, les arrels es ressenten", ha explicat Vicente Navarro, de la comunitat de regants de la Vall de Beneixama.

Els pantans de les comarques del sud també s’han començat a ressentir. La majoria, els de l'Amadòrio, la Pedrera o Guadalest, estan entre el 25 i el 30% de capacitat, mentre que el de Beniarrés acumula menys d'un 50% d’aigua.

De moment, tot indica que l’hivern acabarà amb poques precipitacions. De febrer s’esperen ruixats al final del cap de setmana, però no es veurà un canvi de tendència destacable.

L’augment del cost de la llum, l'altra amenaça del regadiu extraordinari

A les comarques de la Plana Alta i Baixa també fa aproximadament dos mesos i mig que no plou. Com a conseqüència, els productors de cítrics han hagut de regar de manera extraordinària dels pous o recórrer a la cota del Millars. Amb el preu de la llum a l’alça, els llauradors han vist com els augmentaven les despeses. 

L'Agrupació de Regants Pinella de Vila-real reparteix aigua a unes 650 hectàrees. El director tècnic, Hèctor Manrique, ha explicat que s’ha incrementat el reg prop de cinquanta hores, quan a l’hivern, amb un parell de pluges generoses, s’estalviaven aquest tràmit. “Hem passat de pagar 80 euros a 120 o 130 per fanecada a l’any”, ha assegurat. 

Com a conseqüència, els llauradors han de fer front a un nou sobrecost que no poden fer repercutir en el preu final de venda dels cítrics. Per aquest motiu, les associacions de regants han de regular les noves quotes del reg per a l'any 2022. “El preu de l’hora per reg haurà de ser un 30% superior, per a poder pagar aquest augment de la llum” ha explicat Víctor Viciedo, president de l'Associació de Regants del Pou Mano Mano de Vila-real. 

Els regants, els productors i els tècnics citrícoles qualifiquen la situació d'extremadament greu.

També et pot interessar