Familiars d’alumnes amb necessitats educatives especials reclamen a Educació “solucions” més enllà dels 22 anys

Demanen que se suspenga el contracte amb Monbus per “incidències constants” en el transport escolar

Concentració de familiars d'alumnes de centres d'educació especial davant la Conselleria d'Educació
Concentració de familiars d'alumnes de centres d'educació especial davant de la Conselleria d'Educació / À Punt NTC

Familiars de l'alumnat de centres d’educació especial s’han concentrat este dimecres a migdia a les portes de la Conselleria d’Educació per a reclamar “solucions” per a este perfil d’alumne més enllà dels 22 anys. La protesta es produeix l’endemà que el conseller del ram, José Antonio Rovira, anunciara que s’allargarà un any l’escolarització d’alumnes amb necessitats educatives especials. 

Javier Parrilla, president de l'AMPA del centre d'educació especial L'Encarnació de Torrent (Horta Sud), ha assegurat que no tenen "cap informació oficial" i que no saben si esta mesura és "un pegat per al curs vinent". Independentment d'això, ha explicat, volen "solucions" més enllà dels 22 anys: més places en centres dia i més tallers ocupacionals.

Quant al servei d'autobusos que transporta l'alumnat als centres, contractat amb l'empresa gallega Monbus a qui Educació va obrir un expedient a l'inici de curs, les famílies denuncien “incidències constants” i demanen que se suspenga la relació contractual. Destaquen casos de "portes subjectades amb un bolígraf anant per l'autovia" i critiquen retards i canvis en el personal, que fan que l'alumnat "es pose nerviós i comence a plorar".

Amelia Simó, mare d'un estudiant del centre d'educació especial La Panderola de Vila-real (Plana Baixa), subratlla que "als 24 se'ls acaba" el dret a l'educació. "Qualsevol persona pot fer FP a l'edat que vullga, sense justificar que treballarà en això", remarca Simó. En esta línia, les famílies demanen més coordinació entre conselleries per a "garantir suports formatius durant tota la vida". Una altra reivindicació de la protesta és la millora en la contractació de professionals educatius que "garantisca estabilitat, agilitat i especialitat".

Des de la Conselleria informen que la directora general d'Inclusió, Xaro Escrig, i el secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, han rebut les famílies. Posteriorment, s'hi ha sumat Rovira durant uns minuts. El conseller els ha explicat que les prioritats en la legislatura són l'educació especial i la formació professional. A més, ha incidit en temes com l'ampliació de l'escolarització, el disseny d'un pla d'infraestructures per a escometre obres noves i per a millorar els centres d'educació especial o la sanció a l'empresa Monbus per les incidències en el servei.

També et pot interessar

stats