Familiars de víctimes de l'incendi de Campanar demanen imputar el cap de bombers de València
Consideren que en la seua primera declaració "va mentir" i "va ocultar" informació que li poguera comprometre, com que la primera escala mecànica que va arribar no va funcionar
Familiars de les víctimes de l'incendi de l'edifici del barri de Campanar del passat 22 de febrer han demanat al jutjat que instrueix el cas que cite el cap de bombers de València com investigat. Consideren que en la seua primera declaració "va mentir" i "va ocultar" informació que li poguera comprometre a ell o al cos que dirigeix.
L'advocat que els representa demana en un escrit remés al jutjat d'instrucció número 9 de València que el cap dels bombers, Enrique Chisbert, torne a comparéixer davant del jutjat per a respondre sobre la seua participació en els fets com a "presumpte autor d'un delicte d'imprudència greu", amb resultat de deu morts.
La primera escala mecànica de bombers que va acudir no va funcionar
Segons el lletrat, el cap de bombers "va ocultar" en la seua primera declaració, a preguntes de jutge i del fiscal, que la primera escala mecànica de bombers que va acudir a l'edifici i va poder apagar l'incendi de l'habitatge 86 i amb això la propagació de l'incendi no va funcionar, havent-se d'esperar que n'arribara una altra, la qual cosa va resultar ja tard.
Amb això, indica, "va minimitzar fins a arribar a resultar un insult a la intel·ligència les conseqüències d'esta fallada" i qüestiona que este fet "tan greu", que no ha sigut investigat, no ho manifestara fins que va ser expressament interrogat per l'acusació particular.
El lletrat qüestiona fins i tot que tampoc s'oferira cap explicació "convincent" de per què no es van gravar les comunicacions internes entre bombers, quan existeix eixa possibilitat tècnica.
Considera a més que estava "especialment preparat i instruït" per a la seua declaració i "va mentir", ja que va realitzar "afirmacions que són rotundament falses. Per exemple, que l'escala interna de l'edifici va esfondrar-se a les 18:20 i va ser impracticable des d'este moment, "la qual cosa és palmàriament fals, perquè va ser per on els mateixos bombers atrapats en un primer moment van eixir i la resta d'intervencions", segons uns vídeos de la mateixa escala després de l'incendi.
Demanen el testimoni de dos bombers
Demana també que se citen com a testimonis els dos bombers que van acudir després de les 18:30 i van realitzar labors de rescat fins al final, per la qual cosa van transitar per estes escales, "la qual cosa evidencia que mai va esfondrar-se, sent practicable per a l'ús per bombers i possible evacuació de persones confinades".
L'advocat considera també "falses" les declaracions del cap de bombers en seu judicial en manifestar que van indicar als veïns que isqueren de l'edifici i contradiu la seua pròpia declaració davant dels mitjans de comunicació.
L'advocat demana que el cap de bombers responga a si va obrir una investigació interna o una mera investigació per a millores futures, com així va indicar en la seua declaració, i per què, nou mesos després de l'incendi, no va finalitzar esta investigació, ni les seues conclusions les va remetre a ningú, "actuació que pot reflectir clarament la seua voluntat d'encobrir les imprudències ja detectades".
Al seu juí, ha d'explicar si, per la gravetat de l'incendi, "va assumir el comandament de l'operatiu d'extinció des del primer moment en què va ser informat, encara que ho fora telefònicament, o si no el va assumir, i per què va tardar més de dos hores a arribar al lloc dels fets segons va manifestar en la seua declaració".
També per què "els va ordenar a Ramón i a Marta, que estaven al costat dels seus dos bebés, introduir-se en el bany i posar draps d'aigua per davall de les portes quan l'aigua estava tallada". O per què "no va haver-hi seguiment dels veïns atrapats per les diferents intervencions de bombers" i per què va permetre que el sergent de la primera intervenció, que havia d'estar vigilant des de l'exterior l'evolució de l'incendi, s'introduïra a l'interior.