Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Famílies en defensa del valencià desafien la llei de llibertat educativa

Organitzen la contestació contra la norma amb una plataforma i una campanya informativa que insta a marcar la casella del valencià com a llengua vehicular, en la consulta de la conselleria d'Educació

Una aula escolar, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Famílies "preocupades per la nova llei de llibertat educativa" s'ha organitzat en plataforma i han encetat una campanya de sensibilització sobre la importància de l'educació en valencià. Volen assegurar-ne la continuïtat, com a llengua vehicular en els centres públics, i alhora reclamen derogar la llei, aprovada pel Consell de Carlos Mazón, a fi de facilitar "la vertadera normalització de la llengua".

L'associació, anomenada Famílies pel valencià, ha desplegat en 24 hores un web informatiu i canals de difusió en WhatsApp, Telegram, X i Instagram que compten amb més de 5.000 seguidors. Des d'estes plataformes es convida les famílies a "fer xarxa" i se'ls proporcionen "arguments per a armar-se de raó" contra la nova del nou Consell, que ha substituït a la llei de plurilingüisme que va regir en temps del Botànic.

La campanya demana a les famílies que marquen la casella del valencià quan se'ls pregunte sobre la llengua de preferència per a vehicular assignatures no lingüístiques en la consulta que la conselleria d'Educació ha anunciat abans que acabe l'any. Famílies pel valencià qüestiona que s'haja delegat esta decisió a pares, mares i tutors, per damunt de criteris pedagògics o lingüístics, un fet que interpreten com una amenaça més per al valencià, per la condició de llengua minoritzada i la regressió de coneixement i ús que constaten els últims estudis.

Llibertat educativa, "una afirmació tramposa"

Adverteixen des de la plataforma que la llei de llibertat educativa amaga "una afirmació tramposa", ja que, segons entenen, "les famílies no tindran la possibilitat que els seus fills i filles estudien en la llengua triada i tot dependrà dels vots majoritaris i dels repartiments establits per la conselleria".

Al seu juí esta situació posa "en perill" el dret de l'alumnat a rebre educació "plenament en valencià dins del sistema d’ensenyament públic", segons els termes de la Llei d'ús i ensenyament del valencià. I per això reclamen la derogació de la llei de llibertat educativa i la substitució per una altra que garantisca este dret.

Educació

També et pot interessar