Famílies monoparentals amb un sol fill denuncien que es queden fora de les ajudes de la nova llei

A la Comunitat Valenciana en són més de 150.000 i remarquen que conciliar quan sols hi ha un progenitor és una utopia

Una mare amb la seua filla, que formen una família monoparental femenina / À Punt NTC

La recentment aprovada llei estatal de famílies equipara en drets les famílies nombroses amb les monoparentals que tinguen més d'un fill o filla, i aquesta particularitat genera algunes crítiques perquè a la Comunitat Valenciana, per exemple, el 70% de les famílies monoparentals només tenen un fill.

La d’Èlia i el seu fill de deu anys n'és una. En declaracions a À Punt, explica que té una llarga llista de despeses diàries que ha de sufragar només amb el seu salari i la pensió compensatòria de 200 euros que li passa el seu exmarit. Èlia considera que el seu cas de família monoparental no està certificat oficialment com a tal. “No tinc germans ni cosins, i el pare no es fa càrrec de res que siga extraordinari”, indica. 

D'una banda, reclama que la seua situació també es considere monoparental; i de l'altra, considera insuficient l'equiparació de la nova llei de famílies, perquè no totes les famílies monoparentals tenen dos o més fills, ni totes les famílies que tenen només un fill no necessiten ajuda. Per això considera que la nova llei “és una fal·làcia”. 

En aquest sentit, la presidenta de l'Associació de Famílies Monoparentals de la Comunitat Valenciana, Beatriz Navarro, explica a À Punt que el 70% de les famílies monoparentals només tenen un fill o filla i, per tant, es queden fora de les ajudes que contempla la nova llei. 

En concret, són 154.000 famílies monoparentals a tota la Comunitat Valenciana que només tenen un menut o menuda. Si la dificultat per a conciliar treball i família és un dels principals factors de la baixa natalitat, conciliar quan només hi ha un progenitor converteix en utopia la idea de tindre més d'una criatura. Per això, demanen augmentar els permisos retribuïts i no deixar ningú fora. “Rebre una ajuda que vertaderament siga real i que vertaderament ajude aquestes famílies”, puntualitza Beatriz Navarro. 

També et pot interessar

stats