Les famílies valencianes gastaran entre 300 i 350 euros durant les Falles, un 15% més que l'any passat

En el cas d'aquelles en què tots els membres són fallers i falleres, el pressupost total podria arribar a superar els 1.700 euros

La terrassa d'un restaurant plena a vessar durant Falles
La terrassa d'un restaurant plena a vessar durant Falles / À Punt NTC

Arriba març a València i la plaça de l'Ajuntament vibra cada dia amb un terratrémol, les parades de bunyols i xurros ocupen tots els racons de la ciutat i les botigues de petards es preparen per a les setmanes més rendibles de l'any. Ja sabem que les Falles de València generen un impacte en l'economia de 732,6 milions d’euros, de 180 milions en la renda i 6.500 llocs de treball, però des del punt de vista dels consumidors, de la butxaca dels valencians i les valencianes que viuen al Cap i Casal o a la resta de municipis fallers, què suposa aquesta festa?

Vicente Inglada, secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana (UCE-CV), assegura que cada família valenciana —amb una mitjana de quatre membres— gastarà durant aquestes setmanes de 300 a 350 euros. Són les conclusions a què arriba l'enquesta de percepció que l'associació ha fet recentment.

"Però si ens centrem en una família que pertany a una comissió fallera, estaríem parlant d'una quantitat prou més elevada", afig Inglada. Apunta que en aquests casos es poden estalviar els menjars, que ja estan inclosos en les quotes de la falla que han pagat al llarg de l'any però, per altra banda, hi ha altres factors com la indumentària, el maquillatge o les flors que podrien fer pujar la despesa total a "més de 1.700 euros per família".

La Unió de Consumidors, a més, posa l'accent en el fet que enguany els preus han pujat un 15% en general, a conseqüència de la inflació. A això ha d'afegir-se l'efecte Falles, és a dir, que "en aquestes dates els comerços aprofiten que la gent vol eixir de casa, i aquesta situació de consumisme sempre suposa una pujada extra dels preus", diu Inglada.

Per això, l'organització recomana que ens planifiquem correctament la despesa fallera. "Hem d'intentar no viure per damunt de les nostres possibilitats des del punt de vista del consumidor sostenible i responsable", conclou Inglada.

Els bunyols i xurros costen enguany entre un i dos euros més

La despesa més important en el cas de la majoria dels valencians i valencianes és la que invertim en la restauració, els menjars amb amics fora de casa i aprofitant el bon oratge, però també la compra de productes especials de les Falles com són els bunyols, els xurros o el xocolate, per exemple. De fet, es calcula que cada valencià gastarà enguany una mitjana de cinquanta euros en aquests productes tan típics.

Així les coses, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ja ha detectat un increment generalitzat del preu dels xurros i bunyols de les paradetes de Falles, instal·lades pertot arreu, entre un i dos euros en comparació a l'any passat, degut especialment "a la pujada del preu de la matèria primera".

Del gremi de bunyolers de la Comunitat Valenciana, el vicepresident, Mariano Catalán, ha assegurat als micròfons d'À Punt Notícies que "realment l'únic que ha pujat és el preu del cacau, perquè el preu de l'oli ha baixat molt". Però matisa: "El que sí que ha pujat és el lloguer de les parades de xurros i bunyols".

"Els bunyolers valencians en general no hem apujat el preu. Els que l'han apujat són els que han vingut de fora, per a compensar l'augment del preu de les parades", conclou Catalán.

Els que es queden i els que se'n van

I si parlem de despesa en Falles, no podem oblidar qui es gasta els diners per a fugir de València i de la resta de municipis fallers en aquests dies, que no són pocs. La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana calcula que els que ixen del territori valencià per a evitar el soroll i les aglomeracions desembutxaquen de 200 a 600 euros.

I encara més: aquells que no es conformen solament a eixir fora de València, sinó que aprofiten per a fer un viatge llarg i lluny, encara es gastaran més. "Jo aniré a l'Índia durant les Falles, i faré una despesa gran: uns 3.500 euros em costa el viatge", diu una dona resident a la ciutat, als micròfons d'À Punt NTC.

També et pot interessar

stats