Les famílies valencianes de persones amb autisme elevaran una queixa a l'ONU per "vulneració de drets"
Defensa TEA considera "una hipocresia" que l'administració valenciana celebre aquest divendres el Dia de la Conscienciació sobre l'Autisme per la falta d'atenció a les necessitats del col·lectiu.
Defensa TEA, la plataforma que representa els interessos de les famílies valencianes de persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA), elevarà una queixa formal al Comité de Persones amb Discapacitat de l'ONU per la "vulneració de drets" que segons l'associació s'està fent contra les persones autistes a la Comunitat Valenciana "al llarg de tot el cicle vital; des de la detecció precoç fins a la vida adulta".
La plataforma ho ha comunicat aquest dos d'abril, Dia de la Conscienciació sobre l'Autisme, i considera aquesta celebració per part de les administracions valencianes "una hipocresia i una falta de respecte al moviment associatiu de l'autisme" per la falta d'atenció que, al seu parer, s'està fent de les necessitats d'aquestes persones.
El Comité de Persones amb Discapacitat és el departament de l'Organització de les Nacions Unides que supervisa l'aplicació de la convenció internacional sobre la matèria en els estats que l'han suscrita, com Espanya. Denuncia Defensa TEA que ha hagut de recórrer a aquesta instància perquè "la convenció s'incompleix malgrat formar part del nostre ordenament jurídic des de l'any 2008", i "després d'esgotar totes les vies" a la Comunitat Valenciana.
Entre les denúncies de la plataforma hi ha la reducció 20 a sis hores mensuals de l'atenció primerenca, el fet que l'atenció subvencionada acaba a l'edat de sis anys o la falta de recursos per a la inserció laboral i en la vida adulta.
Reclama una taula de treball amb totes les conselleries implicades (Educació, Igualtat, Sanitat) i els representants de les famílies, i un pla d'acció per a implementar l'estratègia espanyola en TEA que va aprovar el Consell de Ministres el novembre de 2015.
Queixa al Síndic de Greuges
Defensa TEA va incorporar aquestes demandes en una queixa al Síndic de Greuges l'octubre de 2019, que l'organisme ha resolt a primers de març d'enguany. La institució adverteix que els problemes en el diagnòstic poden estar suposant "un obstacle a l'accés efectiu de prestacions sanitàries i altres recursos", recomana eliminar els límits d'edat per al tractament subvencionat i insta les administracions a una major coordinació per a millorar l'atenció, entre altres indicacions.
En els últims tres anys, la plataforma valenciana ha protagonitzat una intensa campanya de mobilització, amb concentracions cada divendres davant el Palau de la Generalitat fins a l'inici de la pandèmia. En aquest temps els representants de la plataforma s'han reunit amb el cap del Consell, els responsables de les conselleries de Sanitat, Educació i Igualtat, i els diferents partits polítics, i ha aconseguit que s'aproven, per unanimitat, tres proposicions no de llei. Defensa TEA, assegura, però, que el govern valencià les està incomplint.