Les famílies de les víctimes mortals de Campanar demanaran que s’imputen els fabricants del material de la façana

El precedent de l’incendi de la Torre dei Moro de Milà el 2021, amb el mateix material, podria ser decisiu en la investigació de l’incendi de Campanar

El drama de la investigació de l'incendi de Campanar

Les famílies de les víctimes mortals de l’incendi de Campanar presentaran este dilluns un escrit al jutjat en què demanaran la imputació dels directius de l’empresa fabricant del material de la façana que revestia l’edifici. Ho faran acompanyant l’informe de la fiscal de Milà sobre l’incendi de la Torre dei Moro en 2012 on el mateix material va ser clau en la propagació del foc.

Ignacio Grau, l’advocat representant dels familiars de set de les víctimes mortals de l’incendi, vol que se’ls impute per homicidi per imprudència, per tenir “coneixement previ de la perillositat del material i no informar”. Així ho ha confirmat en declaracions en À Punt, on també ha demanat la imputació del cap dels bombers i critica la falta d’actualització dels protocols amb els precedents d’incendis d’este tipus. 

“Va haver-hi oportunitat per a salvar estes persones i no es van salvar”

Manolo Mata, advocat de les famílies de les altres dos víctimes mortals, en declaracions en À Punt, també ha posat el focus en l’extinció del foc: “En el cas de la xiqueta que jo defense, sabem que parlava amb son pare a les nou de la nit, per tant, si l’incendi es va comunicar a les 17:30 i a les 21 hores mor una persona, tenien tres hores i mitja per a buscar alguna solució d’evacuació”.

Les acusacions també demanen una reconstrucció dels fets i que s’aporten les gravacions de l’112 i que s’investigue si han fallat més neveres com la que va originar l’incendi. El jutge els ha dit a tot que “no”, per això qualifiquen la investigació com a “aparent”. Tenen la certesa que “va haver-hi oportunitat per a salvar estes persones i no es van salvar”.

Critiquen el retard “molt gran en esta investigació perquè es va arxivar, la qual cosa va ser corregida per l’Audiència Provincial de València al juny i fins a setembre no van començar a practicar-se una sèrie de diligències, amb un degoteig que no entenem molt bé”, afirma Grau. La interpretació que fa el representant legal és que la investigació és només “aparent” perquè no s’estan duent a terme “les tres línies plausibles d’investigació”. 

Tres línies clau de la investigació

Respecte a eixes tres línies, la primera és la del frigorífic que va iniciar l’incendi, “la investigació de la marca, del model, d’antecedents”, perquè si “se segueix la hipòtesi de la policia científica —i Grau incideix en el fet que no es té el contrast de la pericial per a acreditar-la— tots els espanyols ens hauríem de morir de por, perquè el compressor que està darrere de qualsevol nevera pot cremar-se per la raó que siga i provocar esta barbaritat”.

D’esta manera, Grau critica que no hi haja una investigació sobre la marca i el model de l’electrodomèstic i que la policia científica no es fonamente en els pèrits que considere necessaris, “tant públic com privats”, els quals, per la seua banda “les famílies no poden assumir”.

L’actuació dels bombers

Per altre costat, assenyalen les tasques d’extinció i, en esta línia, Ignacio Grau afirma que les víctimes que representa han mort “per obeir els bombers”. Tot i que explica que les famílies no volen assenyalar cap bomber en concret, “perquè van seguir els mantres habituals de confinar els veïns”, sí que assenyala les autoritats superiors que sí que havien rebut “formació Grenfell”, relacionada amb l’incendi que va ocórrer a la torre amb el mateix nom a Londres el 2017 i que va deixar 72 morts. 

Un precedent que des dels comandaments, incideix, “s’hauria d’haver traslladat als bombers” per a transcendir “eixe mantra” del confinament en contactar en els veïns “adaptant-se de les circumstàncies”. En eixa línia recorda que “nou de les deu víctimes mortals van morir a la segona torre” i que “hi ha veïns que afirmen que gràcies a desobeir les ordes, que no recomanacions, dels bombers, es van salvar”, lamenta.

“Tenim acreditat que es va perdre el rastre de totes les persones confinades”, incideix, i “quan l’edifici es va declarar inextingible no se sabia on estaven eixes persones per a rescatar-les, i van haver de començar des de zero”. Així, es pregunta “per què” va ocórrer d’esta manera i perquè no es van gravar les conversacions del cos de bombers. En esta línia assenyalen que hi ha multitud de mancances i de preguntes sense resposta pel que fa a l’actuació dels bombers.

Les telefonades a l'112

Per altra banda, s’han demanat també les telefonades a l'112, les quals, en el cas de l’incendi de Londres, van permetre “informes on es dirimeixen responsabilitats clares sobre certs organismes públics i privats on, a més, s’estableix la necessitat de comptar amb eixe relat dels fets” i en el cas de Campanar, afirma, “se’ns ha rebutjat eixa possibilitat”. 

Grau afirma que no compren els motius i “no comprén tampoc per què la Fiscalia dona suport a eixa denegació”. En els seus trenta anys d’activitat professional, el sorprén esta qüestió quan “el primer que fa la policia en elaborar els atestats és recaptar les telefonades a l'112” i més tenint en compte que “hi ha deu morts violentes, com pot ser que estes trucades no estiguen ja des dels atestats?”.

Els materials de la façana

Per a Grau, tampoc està clara la qüestió dels materials de la façana, afirma que “s’ha quedat en una línia que afirma que com es va obtenir la llicència en un any en el qual eren legals”, la qual fa la sensació “que tot el món és inimputable”. Una qüestió que per la seua part, tampoc entén ni comparteix.

“Tots sabem que, quan afecta en matèria de seguretat, precisament, les accions o omissions dels proveïdors i tot aquell que tinga accés a eixa informació sobre el material”, en este cas, explica “deu posar-se en contacte amb els clients per a informar que allò que va ser venut com ignífug, ara és inflamable, a més d’una manera molt violenta”, una obligació que no es va assumir. 

La responsabilitat dels fabricants

Així, lamenta que des del jutjat i des de la fiscalia s’entenga que esta qüestió no siga rellevant penalment. D’esta manera, assenyalen el procés que està vigent a Itàlia amb l’incendi que va ocórrer amb el mateix material. La Torre dei Moro, a Milà, que l’agost de 2021 va cremar-se completament, de la mateixa manera que l’edifici de Campanar, però en eixe cas no es van haver de lamentar víctimes mortals. Destaquen que, tanmateix, en eixe cas el responsable de l’edifici “el senyor Moro, està imputat”. Per això, aportaran l’informe d’Itàlia a fiscalia perquè es tinga en compte.

A més, Grau destaca que l’empresa comercialitzadora va canviar alguns panells danyats de l’edifici de Campanar per altres motius i no va donar cap explicació de per què no podien col·locar-los del mateix material, “no va avisar a la comunitat de propietaris que eixe revestiment de la façana era perillós i molt inflamable”.

Assenyala també la responsabilitat dels organismes públics, que amb els precedents dels altres incendis, “no van alertar a la població a través dels mitjans de comunicació” per tal que les comunitats de veïns revisaren els revestiments de les seues façanes. Per estes raons, este dilluns presentaran un escrit al jutjat on demanaran la imputació dels directius de l’empresa fabricant d’este material, acompanyant l’informe de Milà.

També et pot interessar

stats