Les farmàcies de la Comunitat Valenciana seran punts violeta
Ja fa dècades que treballen per l’erradicació de la violència masclista, però ara es coordinaran amb l’administració
La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha acordat este dimecres amb el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (Micof), Jaime Giner, impulsar la col·laboració entre les dos institucions per a potenciar la detecció precoç de la violència de gènere des de les farmàcies.
Bernabé ha destacat que el Micof té “un compromís profund amb la lluita crucial contra la violència masclista”. Així, després d'esta reunió, ha ressaltat que treballaran junts i de manera coordinada perquè les farmàcies de la província de València, i en general les de la Comunitat Valenciana, esdevinguen punts violeta.
Per la seua banda, el president de l'Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València, Jaime Giner, ha explicat en declaracions a À Punt que fa vint anys que les farmàcies treballen per a erradicar la violència de gènere amb iniciatives com la d'informar les dones agredides dels números d’atenció telefònica. A més, han rebut formació d'algunes institucions i de l’associació Alanna, que treballa amb dones víctimes de violència masclista.
En este sentit, Bernabé ha explicat que és necessari formalitzar un protocol general d'actuació dins del marc de col·laboració entre el seu departament i els col·legis valencians de farmacèutics i farmacèutiques. Un protocol que, ha assenyalat, comptarà amb la participació de les tres subdelegacions del govern de la Comunitat Valenciana, que també hi participaran.
Ara, el que volen fer les farmàcies és establir un protocol per a coordinar-se adequadament amb les institucions i les forces de seguretat de l’estat, ha indicat Giner.
El president del Micof, quan li han preguntat per la idoneïtat de les farmàcies per a esta tasca, assenyala que farmacèutics i farmacèutiques, per la seua formació universitària i perquè coneixen els pacients i hi conviuen, estan sobradament preparats per a detectar canvis en les persones i per a atendre-les en primera instància.
A més, recorda que les farmàcies tenen la zona d’atenció al pacient —o zona ZAP—, on fan atencions personalitzades i atenen amb tranquil·litat i privacitat les dones que ho necessiten.
En este sentit, ha explicat que les farmàcies són una de les entitats més reconegudes per la ciutadania amb l'afegit que en les zones rurals exerceixen un paper fonamental com a servei públic, sobretot en els municipis més despoblats. Així mateix, ha recordat la importància que la societat civil s'hi implique, i que cada persona “exerceix de punt violeta per a protegir les dones en una situació de perill”.