Les farmàcies valencianes pateixen el desabastiment d’una trentena de fàrmacs
Molts es poden substituir per genèrics o altres formes farmacèutiques, però hi ha pacients que exigeixen específicament els que els han receptat
Les farmàcies valencianes estan patint des d’aquest estiu un desabastiment d’una trentena de fàrmacs —entre ells antidiabètics orals, tranquil·litzants o fàrmacs utilitzats per tractar l’epilèpsia— una situació que s’està enquistant i està importunant les oficines de farmàcia, assegura el vocal del Col·legi de Farmacèutics de València (MICOF), Fracisco Martínez.
Alguns dels medicaments es poden substituir per genèrics o altres formes farmacèutiques, però hi ha pacients que exigeixen que se’ls proporcione específicament el que els han receptat.
La situació va començar a l’estiu i no ha millorat, afirma Martínez, i ja són 25 o 30 fàrmacs els que els estan “importunant”. Alguns dels medicaments que no es poden trobar són l’Ozempic o el Dekapine, fets servir per tractar l’epilèpsia, o l’Orfidal, que pot ser substituït per altres medicaments per a tractar l’insomni com ara el Lorazepam. També hi ha desabastiment d’Efferalgan, una marca de paracetamol que es pot substituir fàcilment per un genèric.
Però no totes les faltes de medicaments són esmenables, per això hi ha gent visitant farmàcies per a trobar-los i, com que no n’hi ha, acaben tornant al metge perquè molta gent assegura que els medicaments genèrics —validats per l’Agència Espanyola del Medicament— no els fan el mateix efecte, explica Martínez.
Pel que fa a les causes del desabastiment, el farmacèutic considera que pot haver-hi diverses causes. Entre altres l’augment de preus a causa de la inflació creixent que es viu des de l’estiu, que ha afectat el cost de les matèries primeres, el transport, l’embalatge o l’alumini. “Tot ha d’anar sumat”. Però no creu que la vaga de transports haja afectat perquè acaba de començar.
Tampoc considera que el desabastiment puga suposar un problema per a la salut o la vida de les persones perquè, davant l’escassesa, les agències de medicaments poden autoritzar la importació de determinats fàrmacs, i també poden trobar-se en l’àmbit hospitalari. Malgrat això, aquesta situació posa en dubte un sistema que ja està en un punt d’esgotament gran per la pandèmia i la crisi en atenció primària i el fet que la gent torne al centre de salut per a dir que no troben el fàrmac. “Són pedres que es van sumant i no ajuden gens”, afegeix.