Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

La Fe coordina un assaig internacional per a millorar el tractament de leucèmia infantil

L'assaig clínic XIP-AML22 espera reclutar entre 130 i 140 pacients cada any als països participants amb l'objectiu de millorar la supervivència en xiquets i adolescents amb leucèmia mieloide aguda

Façana de l'Hospital La Fe / Europa Press

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València coordina a Espanya l'assaig clínic internacional XIP-AML22, una iniciativa que reuneix seixanta institucions de quinze països europeus amb l'objectiu de millorar la supervivència i la qualitat del tractament en xiquets i adolescents amb leucèmia mieloide aguda.

L'Institut d'Investigació Sanitària supervisarà l'aplicació de la primera línia de tractament als centres espanyols participants per a garantir la coordinació i la implementació del protocol de l'estudi, informa la Generalitat. Es tracta d'aplicar l'estratègia terapèutica de referència basada en la millor evidència disponible i que té com a objectiu aconseguir la remissió de la leucèmia.

A Espanya es diagnostiquen cada any al voltant de 350 casos de leucèmia infantil, dels quals aproximadament un 13% corresponen a la leucèmia mieloide aguda, la qual cosa suposa uns 45 casos anuals.

Noves estratègies terapèutiques

L'assaig inclourà pacients des de nounats fins als díhuit anys, adaptant el tractament segons les seues característiques específiques.

Durant l'estudi, s'analitzarà l'impacte del medicament gemtuzumab ozogamicina en la quimioteràpia inicial, i es comprovarà si és possible reduir el nombre de cicles de consolidació en xiquets amb menor risc sense comprometre l'eficàcia del tractament.

A més, l'estudi permetrà perfeccionar la classificació de risc, identificant millor els pacients amb formes més agressives de la malaltia per a oferir-los un tractament més precís i personalitzat.

La leucèmia mieloide aguda pediàtrica és una malaltia complexa i heterogènia. Actualment, entre el 50% i el 60% dels xiquets que la pateixen aconsegueixen superar la malaltia sense recaigudes, i entre un 70% i un 80% sobreviuen a llarg termini després del diagnòstic.

No obstant això, en els casos en els quals la malaltia reapareix o no respon al tractament inicial, el pronòstic continua sent molt desfavorable.

Un estudi de llarg recorregut

L'assaig XIP-AML22 espera reclutar entre 130 i 140 pacients cada any als països participants, amb un total de 905 en un període de set a huit anys. A Espanya es preveu la inclusió d'uns vint pacients anuals. A tots se'ls farà un seguiment d'almenys cinc anys des del diagnòstic, la qual cosa prolongarà la duració total de l'estudi fins als dotze o tretze anys.

Amb esta investigació, La Fe reforça el seu paper com a referent en el tractament de la leucèmia infantil i en la coordinació d'assajos clínics que busquen avançar en teràpies més eficaces i segures per als pacients més joves, afigen les fonts.

València Sanitat

També et pot interessar