La Fe realitza amb èxit el primer implant d'un nou dispositiu per a millorar el Parkinson

L’artefacte fa que milloren els símptomes de la malaltia, com el tremolor, els moviments involuntaris i l'epilèpsia

Especialistes de la unitat de Trastorns del Moviment de l'Hospital La Fe
Especialistes de la unitat de Trastorns del Moviment de l'Hospital La Fe / La Fe

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València han realitzat amb èxit el primer implant amb un nou sistema d'estimulació cerebral profunda, conegut com DBS, per les seues sigles en anglés —deep brain simulation— per a ajudar a millorar els símptomes del Parkinson, com són el tremolor essencial, la distonia primària —moviments involuntaris— i l'epilèpsia. La pacient, una dona de 57 anys, presentava símptomes greus de la malaltia com a rigidesa muscular, lentitud de moviments i trastorns de l'equilibri.

Aquest nou implant de DBS representa una millora significativa en les teràpies de pacients amb Parkinson. Es tracta d'una teràpia personalitzada que s'administra a través d'un xicotet dispositiu similar a un marcapassos cardíac, col·locat davall de la pell del pit o l'abdomen, que envia senyals elèctrics a través de cables molt prims a una àrea específica en el cervell.

“Amb aquest dispositiu els metges podem rastrejar els senyals cerebrals i correlacionar-los amb les accions o experiències registrades pel pacient, com els símptomes, els efectes secundaris o la ingesta de medicaments. Amb aquestes dades cerebrals específiques del pacient, podem personalitzar la teràpia adequant-la a les necessitats canviants de cada pacient, i oferir així una millor qualitat de vida”, ha explicat l'especialista del servei de Neurocirurgia de l'Hospital La Fe, Antonio Gutiérrez.

La intervenció, que ha durat dues hores, ha anat a càrrec un equip de vint professionals sanitaris, entre especialistes, cirurgians, anestesistes i personal d'infermeria. Es tracta d'un equip multidisciplinari liderat per la unitat de Trastorns del Moviment de l'Hospital La Fe i els serveis de Neurocirurgia i Neurologia.

La Fe atén aproximadament 800 persones amb Parkinson avançat

La unitat de l'hospital es va crear el 2009 per al tractament integral de pacients amb aquesta mena de patologia, sobretot la malaltia de Parkinson, distonia i tremolor, i que poden beneficiar-se de l'estimulació cerebral profunda. Cada any atén unes 3.500 consultes de trastorns de moviment, de les quals 800 corresponen a pacients amb Parkinson avançat. Així mateix, en aquesta unitat s'implanten cada any uns quinze dispositius d'infusió contínua de medicació i es fan al voltant de quaranta intervencions d'estimulació cerebral profunda.

També et pot interessar

stats