Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La Fe resol el primer cas mundial d'estretor de la tràquea per covid-19

La persona afectada, una xiqueta de sis anys, ha pogut ser tractada amb una tècnica endoscòpica que no requereix cirurgia

Imatge d'arxiu de l'hospital La Fe de València / Europa Press

El servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital La Fe de València ha resolt amb èxit el que es pot considerar el primer cas d'estenosi traqueal (estretor de la tràquea que dificulta la ventilació normal) per covid-19 del món.

La persona afectada, una xiqueta de sis anys, havia estat traslladada des d'una altra comunitat autònoma a La Fe perquè l’hospital comptava amb un Comité de Via Aèria Pediàtric. Finalment, el cas s’ha pogut resoldre a través de l'aplicació d'una tècnica endoscòpica que no requereix cirurgia.

Des de l'inici de la pandèmia per SARS-CoV2 s'han descrit múltiples afectacions sistèmiques, de les quals la del sistema respiratori és la més freqüent i greu quan està implicat el pulmó. Es considera que aquesta és la responsable de la major part de les més de 6,4 milions de defuncions per covid-19.

"Segons la literatura consultada, en l'actualitat no s'ha descrit cap cas d'afectació traqueal secundària a infecció per SARS-CoV2. En els últims dies, hem pogut tractar una pacient de sis anys amb una estenosi traqueal greu, després d'una infecció recent per covid-19", explica el doctor Carlos Gutiérrez, cap de secció de Cirurgia Toràcica Pediàtrica del Servei de Cirurgia Pediàtrica de la Fe i president del Comité de Via Aèria Pediàtric.

Un quadre de dos mesos d’evolució amb una “estenosi traqueal greu”

La pacient no tenia antecedents personals d'afectació i instrumentació traqueal i va acudir a urgències amb un quadre de dos mesos d'evolució, en el qual havia presentat dificultat respiratòria progressiva juntament amb estridor greu. A l'hospital se li va practicar una exploració endoscòpica i van trobar "una estenosi traqueal greu", detalla el doctor Gutiérrez, qui afirma que l'estretor de la tràquea resulta molt poc freqüent en la infància, quan el pacient és un nen sa i no té antecedents.

Per a tractar-la, van utilitzar "una tècnica pròpia amb dilatacions amb tubs traqueals de diferents calibres amb una guia òptica" i van afegir corticoides "sistèmics i inhalats, per a millorar la cicatrització i controls de proves de funció respiratòria, per a objectivar el resultat i evitar exploracions innecessàries", assenyala.

En l'actualitat la pacient està asimptomàtica, pendent de controls a mitjà termini. Recentment, se li ha realitzat un control endoscòpic que mostrava una tràquea de calibre normal i les proves de funció respiratòria postdilatació realitzades també han sigut positives.

Possible primer cas en el món

En l'edat pediàtrica els pacients sans no presenten una inflamació amb obstrucció de la llum traqueal sense antecedents previs d'intubació traqueal. "La coincidència en el temps amb un episodi clínic i analític de covid-19 ens suggereix una altíssima probabilitat d'associació amb la infecció per SARS-CoV2", indica l'especialista.

"Ens fa pensar que ens trobem davant el primer cas d'estenosi traqueal secundària a infecció per covid-19 en el món tant en la població pediàtrica com adulta", sosté el doctor. També precisa que aquesta afirmació es basa en l'anàlisi de la literatura i en l'estudi d'aquest cas dut a terme per "alguns dels millors especialistes d'Iberoamèrica, els Estats Units i Europa".

En aquest cas, resolt amb èxit, han participat diferents professionals de la Secció de Cirurgia Toràcica Pediàtrica, dependent del Servei de Cirurgia Pediàtrica, i la col·laboració d'Otorrinolaringologia Pediàtrica i Anestèsia i Reanimació Pediàtrica i dels especialistes Juan López Andreu i Santiago Pérez Tarazona, del servei de Pneumologia Pediàtrica de l'Hospital La Fe. 

València

També et pot interessar