Ferran Dalmau, enginyer forestal: "Els incendis es poden previndre però això implica temps, recursos i canvis en la societat"

L'expert incideix que el canvi climàtic no és el causant directe dels focs, encara que sí que els agreuja, i diu que la situació actual és conseqüència d'anys d'abandó del territori

Ferran Dalmau, durant l'entrevista en Les notícies del matí aquest dimarts
Ferran Dalmau, durant l'entrevista en 'Les notícies del matí' aquest dimarts / À Punt NTC

L'extraordinària onada de calor que afecta Espanya ha convertit el territori en un polvorí per als incendis forestals aquest estiu. Vora una trentena estan actius ara mateix en cinc comunitats autònomes, dels quals vint estan fora de control i dibuixen un escenari negre que no es veia des de feia quinze anys. L'enginyer forestal Ferran Dalmau ha explicat, entrevistat aquest dimarts en Les notícies del matí, que són focs que en la majoria dels casos es podrien previndre. "El problema és que com que implica temps, recursos i certs canvis en la societat, no sé si la gent està disposada a assumir-ho", ha lamentat. 

Segons ha assenyalat aquest expert, la situació que veiem enguany no té una causa actual ni respon a estímuls immediats, sinó que és la conseqüència d'uns canvis socioculturals que van començar fa dècades i que han comportat l'abandó del món rural. Ha alertat que a la Comunitat Valenciana està "en perill d'extinció" i que sols queda un 8% de població rural, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Una tendència que és exportable a la resta de l'Estat. 

El canvi climàtic no provoca els incendis, però els agreuja Ferran Dalmau - Enginyer forestal

Dalmau ha volgut deixar molt clar que el canvi climàtic no és el responsable dels incendis que, només en 2022, s'han cremat més de 140.000 hectàrees de bosc a Espanya. Més aïna, el que sol haver-hi darrere són factors múltiples que van des de piromania a negligències. "Aquest tipus de causalitats no tenen res a veure amb el canvi climàtic, que el que fa és agreujar la situació".

Per a ell la solució passa per una doble via. D'una banda, la ciutadania ha de tindre un "paper fonamental" i no cometre "estupideses". Però ha insistit que cal que s'entenga bé el problema a què ens enfrontem, especialment des de les administracions públiques, i destinar més recursos per a la correcta gestió del territori. 

En aquest sentit, ha fet referència a un informe de les Nacions Unides publicat en 2022 que recomana destinar el doble del pressupost a la prevenció respecte del que es gasta en extinció d'incendis. Una proporció de la qual la Comunitat Valenciana, Espanya i la resta del món en general "estan molt lluny". "És important que l'administració entenga que si no hi ha una gestió adient del territori tindrem aquest tipus de dificultats. I si no la dotem de recursos, aquesta planificació no serveix de res". I ha llançat una advertència final: si la situació no es reverteix, "pot anar a pitjor". "És probable que aquests estius cada vegada més càlids i intensos es convertisquen en la nova normalitat", ha apuntat. 

També et pot interessar

stats