Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Fisabio coordina la plataforma internacional per a estudiar l'efectivitat de les vacunes a Europa

El projecte Covidrive, coordinat per l'Àrea de Vacunes de Fisabio, inicia els seus estudis amb les vacunes d'AstraZeneca i Janssen

Vacuna d'AstraZeneca en 'Les notícies de la nit'
03 d'agost 2021 - 12:05

L'Àrea d'Investigació en Vacunes (AIV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) coordina Covidrive, un projecte internacional que estimarà l'efectivitat de les vacunes contra la Covid-19 a Europa i que comença aquest mes.

Segons informa la Conselleria de Sanitat Universal en un comunicat, tot i que l'eficàcia de les vacunes contra la Covid-19 ha sigut àmpliament investigada en els assajos clínics, és necessari continuar avaluant-la per a resoldre les preguntes que els assajos clínics no poden. Quant dura la protecció? Quina efectivitat tenen contra les noves variants de SARS-CoV-2? Com són d'efectives en grups de risc d'especial interés com les persones immunocompromeses, embarassades o les persones amb condicions cròniques o comorbilitats?

“Covidrive aportarà informació imprescindible a l'hora de dissenyar els programes de vacunació contra la Covid-19 a Europa i permetrà a les empreses farmacèutiques proporcionar les dades d'efectivitat vacunal requerits per les agències reguladores”, explica Antonio Carmona, investigador de l'AIV i coordinador científic del projecte Covidrive.

Hi participen quatre hospitals valencians

En aquesta plataforma, coordinada per l'AIV, juntament amb l'empresa especialitzada en farmacovigilància i epidemiologia P95, participaran més de 35 hospitals de 10 països europeus. D'aquests hospitals, quatre són de la Comunitat Valenciana: l'Hospital Universitari Dr. Peset, l'Hospital General Universitari de Castelló, l'Hospital Marina Baixa i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe. Aquests quatre centres proporcionaran dades hospitalàries a Covidrive a través de la xarxa de vigilància de malalties respiratòries de la Comunitat Valenciana (Vahnsi), gestionada per l'AIV.

Durant els primers dos anys de vida, Covidrive estudiarà l'efectivitat de les vacunes d'AstraZeneca i Janssen. La resta d'empreses farmacèutiques que participen en Covidrive (CureVac, Sanofi Pasteur i GSK, de moment) s'uniran a l'estudi a mesura que les seues vacunes vagen arribant al mercat europeu.

“Disposar d'informació precisa i en temps real sobre la protecció que les diferents vacunes de Covid-19 ofereixen enfront de les hospitalitzacions i les manifestacions severes de la malaltia és essencial per a una correcta presa de decisions quant a estratègies de vacunació enfront de la Covid-19. Centrant-nos, en primer lloc, a previndre de manera efectiva les hospitalitzacions i els ingressos per Covid-19 greu, podrem controlar la pandèmia i rebaixar la càrrega hospitalària al més prompte possible”, comenta Carmona.

Covidrive naix com una col·laboració publicoprivada a partir d'una plataforma ja existent per a l'estudi de les vacunes estacionals de la grip (Drive, un projecte que també coordina l'AIV).

Mapa d'Europa amb els instituts de salut que participen en l'estudi / GVA Sanitat

També et pot interessar