La Fiscalia adverteix “d’indicis de toxicitat” en l'abocament dels pèl·lets de Galícia
En un decret, constata que aquests productes “no són biodegradables” i “no poden eliminar-se”
El fiscal de sala de Medi Ambient, Antonio Vercher, ha advertit en un decret emés aquest dilluns que els pèl·lets de plàstic que es van abocar en la costa gallega el 8 de desembre presenten “indicis de toxicitat”, “no són biodegradables” i “no poden eliminar-se”. En el document, Vercher manifesta la seua decisió d'investigar l'abocament que es va produir en les aigües de Portugal, i que en els últims dies ha omplit les platges gallegues de xicotetes boles de plàstic, i que ja s'han expandit també al litoral asturià.
El navili mercant, de la multinacional danesa Maersk, transportava en total "1.050 sacs de pèl·lets, de 25 quilos cadascun”. Aquests materials, confirma el fiscal de Medi Ambient, s'utilitzen per a fabricar productes de plàstic, i “contribueixen a la contaminació per microplàstics”, motiu pel qual la seua eliminació constitueix un objectiu de la Unió Europea.
El vaixell Toconao, amb bandera de Libèria, va desprendre sis contenidors a quaranta milles nàutiques de la costa lusitana, a l'altura de Viana do Castelo, un municipi a uns vint quilòmetres de la frontera amb Galícia. En un d'aquests contenidors portava 26,3 tones de pèl·lets de plàstic, segons ha informat aquest dilluns la delegació del govern a Galícia.
En el seu escrit, el fiscal fa referència així mateix a una altra polèmica al voltant de l'abocament d'aquests plàstics a Tarragona, i recorda que l'article 325 del Codi Penal, que regula el delicte ecològic, contempla "penes de presó de sis mesos a dos anys, multa de 10 a 14 mesos i inhabilitació especial per a professió o ofici per temps d'un a dos anys".