La Fiscalia demana reobrir la investigació judicial per l'incendi del complex de Campanar
El ministeri públic sol·licita al jutjat que estime el recurs contra l'arxivament de la causa interposat pel pare de l'home mort amb la família durant el sinistre
La Fiscalia Provincial de València és partidària de reobrir la investigació judicial per l'incendi registrat el 22 de febrer en un edifici del barri de Campanar que es va saldar amb deu víctimes mortals, entre les quals hi havia dos menors de tres anys i un bebé de dies. A més, 138 famílies es quedaren sense casa perquè tots els habitatges del complex residencial quedaren completament destruïts.
Segons ha pogut saber Europa Press, el fiscal encarregat d'aquest procediment ha demanat al jutjat d'instrucció número 9 de València —l'òrgan que el 8 de març va acordar sobreseure la investigació després que la Policia Nacional comunicara que les primeres perquisicions permetien descartar l'origen criminal o delictiu del foc— que estime el recurs interposat pel pare de l'home mort juntament amb la dona i els dos fills en el sinistre.
El representant del ministeri públic reclama al magistrat que estime el recurs de reforma, interposat pel lletrat penalista Ignacio Grau, "vists els arguments exposats" en el text. Entre d'altres, es referia al fet que l'arxivament suposava una "doble victimització" per al representat i demanava una reobertura de la investigació. A més de demanar que es considere el recurs d'aquesta part personada en el procediment, el funcionari judicial requereix practicar noves diligències relacionades amb l'origen i causes del foc.
El pare del mort en l'incendi exposava en el recurs contra el sobreseïment que era un moviment "clarament prematur" i afirmava que cridava "poderosament l'atenció" que s'haguera dictat acte d'arxiu sense un sol informe de policia científica, homicidis, bombers, policia local o asseguradores i sense un atestat amb un relat sobre l'ocorregut en què s'explicara com s'havia propagat el foc "de manera tan ràpida i brutal". Encara més, afegia que es deixava sense curs un assumpte amb deu morts en "dramàtiques circumstàncies" i viscut en directe per persones afins a ell, "i mentre estan en funerals i amb un profund duel se sobreseu sense comptar amb ningú i amb la causa secreta, sobre la base d'un ofici rebut de mig foli i a penes quatre línies relacionades amb el succés, que ni compta què va passar, ni adjunta cap informe, ni dona una explicació causal a res".
El recurrent considera que s'ha elevat a la categoria de definitiva "el que és un mer comunicat provisional, l'avanç d'una investigació absolutament en fase inicial i, a més, traient la frase 'es pot descartar l'etiologia criminal o delictiva' de context, per la qual cosa el resultat no pot ser més desconsolador".
Sobre aquest tema, l'advocat recorda en l'escrit de recurs que l'article 641 de la llei d'enjudiciament criminal permet dictar el sobreseïment provisional exclusivament quan, després de la pertinent investigació, no resulte justificada la perpetració del delicte. Per al cas, el lletrat assenyalava que un incendi d'aquesta naturalesa "requereix una profunda i assossegada depuració sobre el que ha passat" i afegia que correspon a la jurisdicció penal la investigació d'ofici que permeta l'arxiu o òbriga l'enjudiciament, "perquè les famílies, en tots dos casos, puguen considerar que han obtingut dels poders públics el recer necessari que ajude a processar el dol".