La Fiscalia recorre contra la negativa del jutge Peinado al fet que Sánchez declare per escrit

El magistrat té previst desplaçar-se a la Moncloa este dimarts a les 11:00 hores per a interrogar el president espanyol com a testimoni en la causa que investiga l'esposa, Begoña Gómez, per tràfic d'influències i corrupció

D'esquerra a dreta: Begoña Gómez, Pedro Sánchez, i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en l'acte del dècim aniversari de la proclamació de Felip VI
D'esquerra a dreta: Begoña Gómez, Pedro Sánchez i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en l'acte del desé aniversari de la proclamació de Felip VI / Diego Radamés (Europa Press)

La Fiscalia recorrerà contra la provisió del jutge Juan Carlos Peinado en la qual rebutja la petició del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'atestar per escrit en la causa en què investiga l'esposa, Begoña Gómez, per suposats delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis, segons informen fonts fiscals.

De moment, el magistrat manté la intenció d'acudir este dimarts a les 11:00 hores al palau de la Moncloa per a interrogar en persona Sánchez i, a més, gravar el testimoni, una escena mai vista en democràcia. Este dilluns, com a preludi, tenia previst prendre declaració al rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache, i a l'empresari Juan Carlos Barrabés, ambdós imputats en la causa, però finalment esta segona s'ha posposat per a dijous per motius de salut de l'investigat.

En una provisió dictada el divendres passat i signada pel jutge Carlos Valle, que substituïa Peinado en el jutjat d'instrucció número 41 de Madrid, es rebutjava la petició de Sánchez de declarat per escrit. L'argument que es va donar en esta resolució era que el president espanyol atesta en qualitat de marit de la investigada i no per fets que haja conegut per raó del càrrec que ostenta.

No obstant això, precisa que si creu que pot col·laborar “eficaçment” amb la justícia traslladant “fets rellevants” dels quals s'ha assabentat per ser cap de l'executiu espanyol, pot comunicar-li-ho al jutge Peinado en la compareixença de demà, perquè aleshores el torne a citar per a prestar una nova declaració per escrit.

En qualsevol cas, està pendent que el magistrat resolga el recurs que la Fiscalia i la defensa de Begoña Gómez presentaren contra la resolució en què s'acordava que Sánchez declarara com a testimoni. El ministeri públic no entén què busca Peinado amb la declaració testifical de Sánchez perquè no la veu necessària, ni útil ni pertinent. A més, qüestiona el fet que el jutge haja buscat un “subterfugi” per a anar a la Moncloa sobre la base de dos preceptes legals que ofereixen esta possibilitat per a alguns càrrecs públics si la declaració se centra en "qüestions de les quals no haja tingut coneixement per raó del càrrec".

Barrabés, ajornat a l'1 d'agost

La declaració de Juan Carlos Barrabés, l'empresari que es va reunir a la Moncloa amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez i sobre el qual gira la causa declararà finalment el dijous, 1 d'agost. El jutge Peinado ha hagut de posposar la compareixença per causes de salut. Barrabés ja va declarar com a testimoni i no va poder donar resposta a diverses de les preguntes que se li van formular, encara que sí que va explicar que s'havia reunit diverses vegades en la seu del govern espanyol amb l'esposa de Sánchez i que en dos d'estes trobades va estar present el mandatari socialista.

Qui sí que ha declarat hui és Goyache. El rector de la Complutense ha assegurat en eixir dels jutjats que ha contestat a totes les preguntes, però no ha volgut precisar més perquè el cas està judicialitzat. Fonts jurídiques han aclarit que esta declaració, la primera de la jornada, no ha estat present el lletrat de Begoña Gómez, Antonio Camacho, perquè ha arribat tard a causa d'una incidència i el magistrat no li ha permés entrar.

Un altre citat per a este dilluns era el conseller delegat del grup Barrabés, Luis Miguel Ciprés, a qui finalment se li ha suspés la declaració, han confirmat fonts jurídiques. També es preveu que atesten el president d'Instituto de Empresa, Diego del Alcázar, i el director de la Fundació Esport Jove del Consell Superior d'Esports (CSD), Félix Jordán de Urríes, a qui un advocat alié a la causa va identificar en un escrit com la persona que va posar en contacte a Begoña Gómez amb Barrabés. 

També et pot interessar

stats