La Fiscalia s'ha oposat a rebaixar huit condemnes per delictes sexuals a la Comunitat Valenciana
La fiscal superior, Teresa Gisbert, insisteix que s'acullen al criteri del ministeri públic estatal que entén que la pena imposada "cap en la forqueta" de la nova llei del només sí és sí
Les fiscalies de la Comunitat Valenciana s'han oposat de moment a la revisió d'unes huit sentències condemnatòries per delictes sexuals després de l'entrada en vigor de la llei de garantia integral de la llibertat sexual —més coneguda com la llei del només sí és sí—, segons ha explicat aquest dilluns la fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert.
Abans de presentar a les Corts l'última memòria del ministeri públic, Gisbert ha assenyalat als mitjans que segons la informació que li han remés els fiscals provincials en cap, són encara molt pocs els casos que s'han revisat: sis o set a l'Audiència d'València, un a la d'Alacant i a la de Castelló un o cap. I en tots, la Fiscalia s'ha oposat a revisar la condemna per considerar, amb els mateixos criteris que el decret de la Fiscalia General de l'Estat, que la pena imposada "cap en la forqueta de la nova legislació", ha precisat Gisbert.
Segons les últimes dades, els jutjats valencians revisen a hores d'ara més d'un centenar de sentències condemnatòries per delictes sexuals arran de l'aprovació de la llei del només sí és sí. En alguns casos es produeixen d'ofici i d'altres a instàncies dels mateixos penats, agressors que van ser condemnats en el passat per abusos sexuals. Aquest delicte ja no existeix en l'ordenament jurídic amb la nova legislació, ja que el mescla amb el d'agressió sexual per a constituir-ne un de nou. El nou escenari amb l'aplicació de la llei ha deixat rebaixes de condemnes molt polèmiques en una trentena de casos en llocs com Madrid, les Illes Balears o Galícia, que fins i tot han comportat l'excarceració dels penats.
D'altra banda, Gisbert ha indicat que la Fiscalia de València estudia la possibilitat d'escoltar les víctimes en les sentències que es revisen, cosa que "qualsevol jurista que veja l'Estatut de la Víctima pot plantejar". Així i tot, ha afirmat que "la solució no és gens clara" i, de moment, no es prendrà cap iniciativa. "Jo no ho tinc clar, perquè hi ha un perill de revictimització i això cal valorar-ho, no siga que per intentar ajudar la víctima el resultat siga pitjor", ha indicat la fiscal superior. Per açò ha insistit que cal estudiar-ho "molt bé" i, per exemple, oferir la possibilitat de preguntar si vol ser escoltada.
Gisbert ha destacat que fins ara no s'havia produït mai una situació que pot afectar tants condemnats i tantes dones. Finalment, ha posat l'accent que, en tot cas, i a diferència del que està passant amb els jutges de tot el país, les fiscalies sí que actuen amb unitat de criteri i en la mateixa línia.