La Fiscalia suïssa tanca la investigació sobre la fortuna del rei emèrit Joan Carles I

La instrucció conclou que no s'han pogut establir vincles entre el suposat cobrament de 65 milions de l'Aràbia Saudita en comissions per l'AVE a la Meca

El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu
El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu / Europa Press

El fiscal suís Yves Bertossa ha decidit donar carpetada a la investigació sobre la fortuna del rei emèrit Joan Carles de Borbó, que abasta els vora cent milions de dòlars (uns 65 milions d'euros) que li va lliurar l'Aràbia Saudita i que el monarca hauria donat, al seu torn, a l'examant Corinna Larsen. Segons ha publicat aquest dilluns el diari Tribune de Gèneve, el fiscal ja ha comunicat a les parts la decisió d'exonerar de qualsevol responsabilitat penal la mateixa Larsen, l'advocat Dante Canónica, el gestor Arturo Fassana i el banc Mirabaud.

Fassana, Canónica i Larsen figuraven entre les persones investigades per "blanqueig agreujat", a causa de la suposada donació de 65 milions d'euros a Joan Carles I el 2008. Quantitat que presumptament, l'emèrit va transferir a l'examant a través d'una de les seues societats instrumentals a les Bahames. El fiscal Bertossa mantenia fins ara que es tractava d'una comissió cobrada per Joan Carles I per mediar en l'adjudicació a empreses espanyoles de l'AVE a la Meca.

En un comunicat, la Fiscalia de Ginebra indica aquest dilluns que la instrucció no va permetre establir de manera suficient un vincle entre la quantitat rebuda de l'Aràbia Saudita i la conclusió de contractes sobre la construcció d'un tren d'alta velocitat en el país el 2011.

Amb tot, el ministeri públic sí que reconeix un "desig d'encobriment" entorn d'aquesta donació, per l'ús d'una fundació i d'empreses intermediàries, o la falta de documentació adequada que justifique les transferències. També troba aquesta intenció d'encobriment en les "suposades donacions successives", primer des del rei de l'Aràbia Saudita a Joan Carles I i després des d'aquest últim a favor de l'examant Corinna Larsen. 

L'organisme va obrir una investigació per presumpte blanqueig de diners el 6 d'agost del 2018, arran de la publicació en la premsa d'articles que indicaven que Joan Carles I podria haver ocultat en comptes bancaris de Suïssa diners rebuts en comissions il·legals lligades a l'obtenció d'un contracte perquè empreses espanyoles construïren el tren La Meca-Medina. La instrucció va confirmar que l'emèrit havia rebut el 8 d'agost del 2008 un total de cent milions de dòlars en un compte a nom de la Fundació Lucum, oberta pel grup bancari Mirabaud, amb seu a Ginebra. En les investigacions també es van identificar tres pagaments més a Corinna Larsen per una suma total de quasi nou milions de dòlars, procedents de Kuwait i Bahrain.

L'arxivament de la investigació suïssa pot afectar la triple causa que té oberta des de fa més d'un any la Fiscalia del Tribunal Suprem sobre les comissions de l'AVE a la Meca, la fortuna oculta a l'illa de Jersey i l'ús de targetes opaques per part de la Casa del Rei a esquena d'Hisenda. El ministeri públic té intenció d'arxivar també aquesta triple investigació sense denunciar el rei emèrit, però de moment s'ha donat més temps per a analitzar tota la documentació rebuda de les autoritats de Jersey.

També et pot interessar

stats