El foc crema un 3% de les Gorges del Cabriol, però no afecta la zona de la reserva

Les tasques d'extinció se centren en els punts calents i l'incendi es podria donar per estabilitzat aquest mateix dijous

Part del paratge que ha quedat cremat per l'incendi declarat a Venta del Moro
Part del paratge que ha quedat cremat per l'incendi declarat a Venta del Moro / Biel Aliño (Efe)

Les tasques d'extinció de l'incendi forestal declarat el passat diumenge al terme municipal de Venta del Moro (Plana d'Utiel-Requena) evolucionen favorablement i el foc podria donar-se per estabilitzat aquest mateix dijous. En les últimes hores no hi ha hagut rebrots, com temien les autoritats i els cossos d'emergències, i no queda flama des de les sis de la vesprada del dimarts.

On està l'incendi?
On està l'incendi? / À Punt NTC

Des del diumenge, el foc ha devorat en total 1.300 hectàrees de terreny, sobretot de pins i matolls. Un miler pertanyen al parc natural de les Gorges del Cabriol, el més gran de la Comunitat Valenciana. Protegir les més de 30.000 hectàrees que abasta ha estat entre els objectius prioritaris de l'operatiu llançat contra l'incendi. La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha informat aquest dimecres que s'ha cremat un 3% d'aquest valuós paratge, però afortunadament les flames no han aconseguit arribar a la zona de més alta protecció, la reserva de la biosfera declarada per la Unesco. Es considera el bosc de ribera millor conservat, en el qual viu una extensa representació d'aus rapaces i la madrilla del Xúquer, un peix en perill d'extinció.

El dispositiu coordinat per la Generalitat continua fent per cinqué dia les tasques encaminades a apagar el foc. Durant la matinada 75 efectius, entre bombers del Consorci Provincial de València i bombers forestals, amb autobombes, han continuat refredant els punts calents del perímetre que s'han anat detectant a través d'un dron dotat amb una càmera d'infrarojos. Eliminar-los és el pas necessari per a poder donar per estabilitzat l'incendi, segons va confirmar Bravo.

Les bones perspectives, sobretot pel fet que la meteorologia, ha passat de ser enemiga a aliada, han propiciat la retirada de la zona de la Unitat Militar d'Emergències, que fins ara havia estat col·laborant amb l'operatiu amb més de 200 militars. Aquest dijous, un total de catorze dotacions i brigades treballen a peu de terreny des de primera hora del matí. A les deu del matí se celebrarà una nova reunió en el lloc de comandament avançat per a analitzar l'evolució de les tasques i decidir si es dona per estabilitzat o no.

També et pot interessar

stats