Directes
Ara en la televisió
CUINERES I CUINERS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La Forta celebra el 35 aniversari reafirmant el compromís amb el servei públic

La presidenta ha destacat el paper dels mitjans de comunicació autonòmics en situacions d’emergència com la DANA, on À Punt va ser el primer a arribar

Fòrum de la Nova Comunicació en l'edició especial pel 35 aniversari de la Forta / Forta
14 de novembre 2024 - 20:10

La Federació d’Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics (Forta) ha complit 35 anys d’existència i ho ha celebrat amb una edició especial del Fòrum de la Nova Comunicació i un homenatge als ex directors generals de les dotze cadenes que la conformen.

Raquel Fuertes, directora general de la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió, i presidenta de la federació en el període actual, ha destacat el paper clau de les radiotelevisions autonòmiques en l’ecosistema informatiu i de mitjans, i el paper referent de la Forta en el panorama audiovisual espanyol des de la seua creació l’any 1989: “Forta i les nostres cadenes hem sigut i seguirem sent l’espill on es reflecteixen les nostres comunitats, una eina indispensable per a construir i preservar les nostres identitats diverses, defensant els valors democràtics amb informació veraç i transparència, i construint ponts entre generacions i territoris”.

Fuertes ha posat en relleu el rol dels mitjans autonòmics en situacions d’emergència, com l’erupció del volcà de La Palma amb la cobertura de RTVC Canàries o la recent DANA a la Comunitat Valenciana, on l’equip d’À Punt ha sigut el primer a arribar i oferir una cobertura rigorosa i humana dels esdeveniments.

Així mateix, ha assenyalat la tasca de les dotze radiotelevisions autonòmiques de la Forta en la promoció de la cultura, la identitat i la cohesió social de les seues comunitats, amb especial èmfasi en el compromís amb la veracitat i la proximitat que les caracteritza, amb continguts que reflecteixen les tradicions pròpies i les llengües locals: “En contrast amb la uniformitat de continguts que ens proposen els gegants audiovisuals amb què competim, les ràdios i televisions autonòmiques despleguem la força d’allò que és més immediat i pròxim. El valor de qualsevol de les nostres cadenes es mesura per la capacitat de connectar universal i immediat, el més global amb el més local”.

Per la seua part, Enrique Laucirica, secretari general de la Forta, s’ha referit a la capacitat d’evolució de les radiotelevisions autonòmiques i a la col·laboració al si de la Forta, que ha sigut l’element vertebrador de la seua història: “Hem apostat per la innovació i el desenvolupament de plataformes digitals i nous formats, que permeten connectar amb audiències més joves, i tot això sense renunciar a la nostra missió principal, que és el servei públic”. 

En l’actualitat, els mitjans de comunicació públics que formen part de la Forta corresponen a 12 autonomies: Andalusia, Madrid, Catalunya, Galícia, Comunitat Valenciana, País Basc, les Canàries, Illes Balears, Castella-la Manxa, Múrcia, Aragó i Astúries.

En els seus 35 anys de vida, la Forta s’ha consolidat com un espai referent de col·laboració i treball conjunt, amb iniciatives que inclouen coproduccions, intercanvi de recursos i estratègies de negociació publicitària conjunta. Amb una cobertura que abasta el 85% de la població nacional, les cadenes de la Forta són referents en els seus territoris.

També et pot interessar