Les pluges torrencials de setembre frenen la sagnia dels pantans valencians
Les conques del Xúquer i del Segura remunten després de 21 setmanes a la baixa i es queden al 41,56% i 16,7% de capacitat, respectivament
Per primera vegada en quasi cinc mesos, els embassaments valencians no han perdut aigua gràcies a les precipitacions localment fortes que la setmana passada recorregueren bona part del territori. Dos episodis que han combinat pluja amb coneixement i trombes puntuals, que han alçat els registres pluviomètrics. És només una millora mínima, quasi imperceptible, però que pot donar cert alé a la greu sequera que travessen els embassaments dels rius Xúquer i del Segura. Segons el balanç actualitzat pel Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) este dimarts, les reserves en les dos conques han crescut una dècima percentual des de l'anterior informe i se situen ara mateix en el 41,56% i el 16,7% de capacitat total. Guanyen a penes mig i un hectòmetre cúbic (hm³), respectivament.
Esta tònica difereix de la resta d'Espanya, que en conjunt veu descendir el volum d'aigua emmagatzemada en les preses, de manera que es perden 397 hm³. A més del Segura i el Xúquer, aconsegueixen remuntar lleugerament les del Cantàbric oriental (82,2%) i l'Ebre (56,9%).
Tot i la millora, les conques a què pertanyen els embassaments valencians estan en una situació pitjor que en la mateixa setmana de 2023 i prou per davall del volum mitjà acumulat en els darrers deu anys. Tant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) com la del Segura es queden per sota del conjunt de l'Estat en quantitat d'aigua emmagatzemada —respecte de la capacitat total de cadascuna—, però és la que abasteix el sud valencià la que té un escenari més crític amb 31,2 punts menys.
Més enllà de les demarcacions fixades per les confederacions hidrogràfiques, el web Embalses.net calcula la mitjana de cada autonomia. Segons les estimacions d'este portal els pantans valencians estan al 30,06% de capacitat, percentatge dotze punts i mig per sota del registrat fa just un any, però dos dècimes superior a la setmana anterior. Així, en els últims set dies les reserves hídriques de la Comunitat Valenciana s'han incrementat en 4 hm³, sempre segons este espai estadístic.
Tous continua a menys d'un sext de capacitat
Pel que fa als sistemes valencians, Alacant (Marina Baixa-Serpis) i Castelló (Palància-Millars-Sénia) són els que estan en una situació més delicada, al 12,96% i 14,59% de la capacitat. Els dos milloren respecte del balanç anterior, sobretot el septentrional, que creix més de mig punt percentual. Tant Túria (34,41%) com Xúquer (45,75%) empitjoren lleugerament, a penes una dècima.
En conjunt, els pantans pertanyents al Xúquer continuen prou per davall de la meitat del volum total possible, que és de 2.829,7 hm³. Les tronades no compensen la pèrdua d'aigua al que més en pot albergar, a Tous, que es manté a un sext de capacitat (17,81%) després de deixar-se quasi hectòmetre i mig. Guanya unes centèsimes percentuals la reserva del segon en envergadura, el de Contreras, que acaba al 45,24%, amb 163,21 hm³ dels 360,8 possibles. En els últims set dies ha sumat vora 2 hm³. També minva l'aigua a Benaixeve, que es queda al 32,48% i 71,90 hm³, dos menys que en el balanç anterior.