La fossa 126 finalitza els treballs d’exhumació amb un emotiu acte d’homenatge a les víctimes
Es tracta de la fossa més gran del País Valencià, on es van apilar els cossos de 243 represaliats pel franquisme
La fossa 126 del cementeri de Paterna (Horta Nord) ha homenatjat aquest dissabte al matí, amb presència de les famílies de les republicanes i republicans assassinats pel franquisme, la finalització dels treballs d’excavació i exhumació.
Ha sigut un acte íntim i emotiu en el qual s'ha procedit a cobrir la fossa i s’hi han substituït els cossos dels represaliats del franquisme per 243 flors. En aquesta fossa, la més gran de tot el País Valencià, es van soterrar 243 víctimes de la repressió franquista.
En total, s'han pogut recuperar 144 cossos en aquesta fossa. Un equip multidisciplinari d'una quinzena de professionals, entre forenses, arqueòlegs, antropòlegs i restauradors, treballa per a analitzar les restes i aconseguir tanta informació com siga possible per a identificar les víctimes, utilitzant per primera volta un aparell d'exploració radiològica.
Les famílies han hagut d’esperar més de huitanta anys perquè es duga a terme aquesta exhumació, que pretén reparar un deute històric amb els represaliats. "És un pas molt important que els cossos estiguen fora, ara necessitem identificar-los", afirma María Navarro, presidenta de l'Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme, qui reconeix que s'ha "transformat un forat obscur i la crueltat màxima en llum".
A banda dels soterrats a la fossa 126, el cementeri de Paterna va ser el macabre escenari de l’execució per afusellament de 2.238 persones pel règim franquista.
Aquest homenatge ha tingut lloc després que aquest dijous el ple del Congrés aprovara la llei de memòria democràtica, un text que, entre altres mesures, impulsa les exhumacions de les restes de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura i reconeix el moviment memorialista.