Francisco Brines, Laura Pastor, Francis Montesinos i Rosa Serrano, altes distincions de la Generalitat
El Consell anuncia les persones guardonades amb els Premis Nou d’Octubre 2019, que reconeixen la contribució al coneixement, difusió i defensa dels interessos valencians.
Francisco Brines, Laura Pastor, Francis Montesinos i Rosa Serrano rebran el Nou d’Octubre les altes distincions de la Generalitat. El Consell ha fet públic aquest dilluns les persones guardonades amb els Premis Nou d’Octubre 2019, que reconeixen des del 1986 la contribució al coneixement, difusió i defensa dels interessos valencians. El llistat complet de persones i entitats guardonades pot consultar-se ací.
El llegat poètic de Francisco Brines
“La poesia no fa que perdem el temps, com alguns precipitats i secs creuen”, deia el poeta Francisco Brines sobre la disciplina literària a la qual ha dedicat la vida. El poeta de la denominada generació del 50 va nàixer a Oliva el 1932 i destaca per una obra intimista, amb reflexions recurrents sobre el pas del temps.
El mes de febrer va començar a prendre forma la Fundació Francisco Brines, nascuda per a preservar l’obra de l’escriptor valencià. La ubicació serà la casa que té a la localitat de la Safor, on es conserva una extensa biblioteca. També està previst organitzar lectures i conferències al voltant del seu llegat poètic, i la convocatòria de dos premis literaris, en castellà i en valencià.
Laura Pastor i la lluita antifranquista
Laura Pastor va ser l’única dona dels Deu d’Alaquàs, un organisme opositor a la dictadura franquista. El grup va patir la persecució del règim, que els va acusar i processar el 1975 per haver constituït una comissió redactora d’un projecte d’Estatut. Pastor va formar part de la Taula Democràtica del País Valencià en representació del Partit Carlista, del qual formava part.
Pastor va morir l’onze de setembre, reconeguda per la Generalitat com un “exemple de la lluita per la democràcia i els drets del poble valencià”, així com un referent en la lluita per l’autonomia.
La moda universal de Francis Montesinos
Les peces de roba del dissenyador Francis Montesinos s’han lluït en passarel·les de tot el món, i han elevat la moda tradicional valenciana a un estil propi i avantguardista. Montesinos descriu les seues indumentàries com a obres d’art, els teixits de les quals l’inspiren a l’hora de donar-los forma.
Montesinos va obrir la primera botiga als anys 70, a partir del negoci familiar de sa mare, de qui reconeix una enorme influència. Una dècada després seria ell qui va marcar les tendències del país, fins a guanyar l’Agulla d’Or de la Moda Espanyola.
Rosa Serrano Llàcer, o Blanca Cassany en el món literari
Mestra, escriptora i editora de Paiporta, és coneguda en el món literari com a Blanca Cassany. Acumula una extensa llista de narrativa infantil en valencià, a més d’adaptar les rondalles valencianes per a la lectura de xiquets i xiquetes en Noves lectures de les Rondalles d’Enric Valor. Rosa Serrano va ser fundadora de l’Escola Gavina de Picanya i s’ha dedicat a l’ofici d’editora en Tàndem Edicions. A més, ha estat presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià en diverses ocasions i membre del Consell Valencià de Cultura entre 1998 i 2002.